Sunday, March 29, 2015

Фортеця Горішок - російська бастилія недалеко від Санкт-Петербурга

    У годині їзди від Санкт-Петербурга, біля витоку Неви на самотньому острові височіє надзвичайної краси фортецю. Назва Шлиссельбургская вона отримала від близькості до однойменного місту, а Горіховий острів, на якому вона розташована, подарував їй ласкаве народне ім'я "Горішок". З часів свого заснування в 1323 році ця фортифікація вже встигла обрости легендами і переказами. Величезною є роль фортеці Горішок в якості форпосту Росії на кордоні з колись ворожої Швецією. А пізніше ці стіни випробували на собі страждання тисяч ув'язнених, коли тут були каземати, і кровопролитну Другу Світову Війну.

    Щоб оцінити красу цього місця, найкраще піднятися до висоти пташиного польоту. Також непогано побачити місцеві види з боку води. Острів ніби ділить Неву на дві половини, з досить сильною течією. Ця течія - одна з причин, по яких річка не замерзає навіть в сильну зимову холоднечу. Шлиссельбургская фортеця займає всю територію острова, простягнувшись від сходу до заходу. Перше, що кидається в очі кожному - це фундаментальні вежі. Чотири з них мають круглу форму, а одна під назвою "Воротна" - чотирикутної форми. Якщо зайти в ворота фортеці, то можна побачити її основу, цитадель. Вона розташована в північно-східній частині.

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Вид на остров и крепость Орешек с высоты
    Вид на острів і фортеця Горішок з висоти     Подивитися інші фото до статті

    З історії фортеці Шліссельбург ("Горішок")

    Горішок представляє з себе цілу епоху, і не одну, російської історії. Це пам'ятник давньоруського зодчества, це пам'ятник фортифікації петровського часів, це і страшні каземати, в яких сиділи відомі люди. Нарешті, це фортеця, в якій відбулися фатальні події початку Другої Світової Вайни.

    Історію цього укріплення можна умовно розділити на три етапи. Перший - коли Шлиссельбургская фортеця грала свою безпосередню роль форпосту на кордонах стародавньої Руської Держави. Другий етап - менш почесний, але цікавий, час політичних в'язнів Великої Імперії Російської. І третій, фінальний етап, роль зміцнення в часи Другої Світової Війни. Ось деякі важливі віхи з історії фортеці "Горішок".

        1323 - перша згадка про фортецю в літописах, коли на цьому місці новгородський князь Юрій Данилович, онук Олександра Невського уклав мир з Швецією і була прокладена межа між Новгородським князівством і Швецією. Фортеця була побудована як форпост, що захищає кордони Новгородського князівства.

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Памятный камень о заключении мира со Шведами в 1323 году
    Пам'ятний камінь про укладення миру зі шведами в 1323     Подивитися інші фото до статті

        З кінця 14-го століття року фортеця стає важливою ланкою в торговельній та оборонної мережі Новгородського князівства, а потім і Московського
        1555-1558 рік - безуспішні спроби Шведов взяти Шлиссельбургскую фортецю штурмом.
        1612 - після тривалої облоги Шведам все-таки вдалося захопити Горішок, після чого вони перейменовують місто на Нутебург (місто горіха). На десятиліття Росія потреяла вихід у Неву і Балтійське море.
        1702 - Ладозька флотилія під керівництвом Петра І відбила Горішок у Шведов, фортеця знову стала російська, хоча Петро дає їй німецька назва - Шліссельбург (ключ-місто). На честь цієї події на в'їзну вежу був поставлений шпиль у вигляді ключа - символу виходу до моря і Неву. Це була перша перемога Петра в Північній війні. Багато істориків стверджують - не було б перемоги на Горіховому острові, не було б Петербурга.

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Шпиль в виде ключа в честь победы Петра над Шведами и отвоевании крепости Орешек
    Шпиль у вигляді ключа на честь перемоги Петра над шведами і відвоюванні фортеці Горішок     Подивитися інші фото до статті

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Памятник солдатам петровской армии, погибшим при взятии крепости в Северной войне
    Пам'ятник солдатам петровської армії, загиблим при взятті фортеці в Північній війні     Подивитися інші фото до статті

        Початок 18-го століття - заснування поселення Шліссельбург, що примикає до фортеці. Перетворення фортеці в одну з наймасштабніших в'язниць Росії.
        1917-1919 - "влада народу" в ході лютневої революції звільняє всіх ув'язнених, спалюється Шліссельбурзький централ, анархісти і комунари роблять у фортеці свою штаб-квартиру.
        6 вересня 1941 - 1243 - німці заходять в Шліссельбург. Злякавшись, що фортеця все ще виконує оборонну функцію, що вже 250 років не було правдою, зачекав з настанням. Запас в часі дійсно дозволив організувати оборону і тримати її аж 500 днів. Це було унікальною подією в історії. Німці так і не зважилися вступити на острів, фортеця встояла, але артілллерійскіе обстріли істотно зіпсували її стіни та башти.
        60-і роки 20-го століття - територію фортеці розчистили від руїн, восставновілі музей і відкрили об'єкт для відвідування туристами.
        1967 - почалися масштабні плани з реставрації об'єктів фортеці, проте тільки їх незначну частину вдалося втілити в життя. Фінансові витрати і "не милозвучна" історія фортеці як в'язниці не сприяли інтересу влади у відновленні "Орешка".

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: План-схема крепости Орешек, так выглядела крепость до разрушения и могла бы выглядеть по реконструкции
    План-схема фортеці Горішок, так виглядала фортеця до руйнування і могла б виглядати по реконструкції     Подивитися інші фото до статті

    Російська Бастилія або невинним не прощається

    У 1704 році з основою Крондштата послаблюється оборонна функція фортеці Горішок. На кілька століть вона перетворюється у в'язницю. Сиділи тут і Долгорукие, і Лопухін, декабристи і ... повії. Доходило і до абсурду, імператриця Єлизавета засилала сюди якогось алхіміка Бібікова, який обіцяв, що добуде золото з води, і щоб цей процес відбувався під контролем йому наказали створювати золото в Горішку ... поки не зробить. Так і просидів горе-хімік у фортеці до кінця життя.

    Треба зауважити, що Шлиссельбургская фортеця була не дуже традиційної в'язницею. У більшості своїй сюди потрапляли справді невинні люди. Ті, кого хотіли запроторити подалі влади, немов би соромлячись своїх вчинків. Серед таких відомих невинних можна назвати князя Голіцина. Який встиг дослужитися до члена Верховного таємного ради. Був звинувачений за свої спроби обмежити владу монарха. Після суду в 1736 році він в буквальному сенсі згинув в катівнях Шліссельбурзькій фортеці і помер там же.

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Коридор в сохранившейся тюрьме
    Коридор в збереженої в'язниці     Подивитися інші фото до статті

    Те ж саме можна сказати і про Євдокії Лопухиной. Чия вина полягала лише в тому, що вона просто набридла своїм характером Петру I. Після чого була насильно пострижена в черниці і відправилася в подорож по монастирях. У 1725 році вона назавжди осіла в Шліссельбурзькій фортеці, повна розчарування і образ.

    Тут же мешкав знаменитий Іоанн VI Антонович, що був скинутий із престолу імператрицею Єлизаветою Петрівною. Незручний владі укладений завжди перебував під пильним наглядом. В результаті був досить швидко убитий вартою за зухвалу спробу втечі. Любили царі засилати сюди і декабристів, активістів повстання проти монархії. За подібних обставин сюди потрапив і Кюхельбекер. Такою була розплата за його політичні переконання.

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Туристы на территории крепости Орешек
    Туристи на території фортеці Горішок     Подивитися інші фото до статті

    Починаючи з XVIII століття Шлиссельбургская фортеця почала активно використовуватися в якості місця ув'язнення для політичних супротивників і опонентів. У так званому "Секретному домі" були укладені тут найвідоміші декабристи. Це і брати Бестужеви, і Вільгельм Кюхельбекер, і Іван Пущин. Справедливості заради варто помітити, що декабристів покарали за їх злочин напрочуд м'яко. Страчені і заточені були далеко не всі. Воно й не дивно, тільки у м'якого душею монарха під боком міг статися грудневий переворот.

    На початку 19 року до Шліссельбурзької фортеці навіть засилали дам легкої поведінки, яких "відловлювали" в Петербурзі.

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: В летний сезон к крепости регулярно ездят катера и теплоходы с туристами
    У літній сезон до фортеці регулярно їздять катери і теплоходи з туристами     Подивитися інші фото до статті

    Це цікаво. Втекти з фортеці було практично неможливо: товщина стін більше 6 метрів і острівна розташування робить схожість Шліссельбурзькій фортеці з легендарним замком Іф або з французькою Бастилією. За всю історію лише в 1849 році спроба втечі вдалася аферистові Івану Ромашёву, який підкупив солдата з охорони та втік разом з ним. Через пару днів, проте, їх схопили в Санкт-Петребург.

    За часів Сталіна і Столипінських реформ на Горіховому острові зводиться одна з найбільших тюрем в Росії, що перевершує навіть Володимирський централ. Сюди у величезних кількостях засилали політичних ув'язнених. Проте в Шліссельбурзькому централі була досить велика бібліотека, школа для неосвічених, де ув'язнені вчилися писати, читати і навіть вивчали модний у ті часи мову Есперанто. Після лютневої революції 1917 року всі ув'язнені "волею народу" були звільнені, в тому числі грабіжники і насильники, що потрапили під милість разом з політ ув'язненими, а в'язниця спалена. Зараз про неї нагадують лише руїни з червоної цегли.

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Руины бывших казематов
    Руїни колишніх казематів     Подивитися інші фото до статті

    Як би там не було, в усі часи вежі залишалися вежами, а каземати - казематами. І тут завжди були військові та звучало зброю. Сьогодні це один з філіалів музею історії міста Санкт-Петербурга. І тут можна дізнатися детальніше про кожну з помітних епох життя Шліссельбурзькій фортеці на спеціальних виставках і екскурсіях.
    Чим зайнятися і що подивитися на "Горішку"?

    Не дивлячись на гнітючу атмосферу колишньої в'язниці, Шлиссельбургская фортеця може бути чудовим місцем для поїздки. Особливо, якщо ви вирішили покататися по Ленінградській області. Тут, на Горіховому острові, можна чудово провести час. Це ідеальне місце для допитливих підростаючих умів дітей і школярів. Тут можна своїми очима побачити об'єкти, яким вже багато сотень років. Ми рекомендуємо вам вирушати в подорож по воді, з причалу Санкт-Петербурга. За цей час ви зможете оцінити красу пейзажів цих місць. Не менш цікаво це напевно, і на автомобілі. Дивовижна природа, прекрасна Нева, що відкриваються оку простори. Що може бути краще?

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Вид с Невы на стены крепости
    Вид з Неви на стіни фортеці     Подивитися інші фото до статті

    Усередині Государевої вежі ви проведете час за вивченням експозиції. Залежно від ваших фінансових можливостей ви можете замовити для себе індивідуальну екскурсію-круїз "Таємниці Російської Бастилії". Старанні гіди вам відкриють багато таємничих і цікавих фактів. А можете взагалі зняти в оренду катер і покататися по місцевих водам. Для бюджетних варіантів відпочинку чудово підійде проста прогулянка по Горіховому острові. Ви просочитеся місцевою атмосферою, дізнаєтесь багато нового. Влаштуйте пікнік на березі річки, спробуйте уявити те, що відчували тут ув'язнені, засуджені все життя не залишати територію цього острова ...
    Про час відвідування і вартості

    Чудовий пам'ятник історії та архітектури - Шлиссельбургская фортеця (Горішок), завжди готова прийняти відвідувачів з 1 травня і аж до 31 жовтня. Ви можете пройти ознайомчу екскурсію і побродити тут з 10 ранку і до 17 години вечора. Вихідних тут для туристів немає. Так як до відвідувачів завжди підвищена увага, вам краще щороку дізнаватися, чи не з'явилося щось нове в екскурсійній програмі.

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Руины колокольной башни на территории крепости Орешек
    Руїни дзвонярській вежі на території фортеці Горішок     Подивитися інші фото до статті

    Скільки коштує відвідування з екскурсією? Група дорослих людей може отримати повноцінну екскурсію в Горішку за 250 рублів. Відвідувач-одиначка віддасть 160 рублів за квиток. Пенсіонер - близько 70 рублів. При цьому діти аж до семи років можуть пройти безкоштовно.

    За телефоном (81362) 74-104 ви можете замовити екскурсію до Шліссельбурзької фортеці. Врахуйте, що цей об'єкт працює без вихідних. Домовитися заздалегідь можна і про доставку на острів на катері. Варто занепокоїтися тим, щоб у вас з собою були теплі речі, вода і що-небудь перекусити, на острові немає жодного продуктового магазину.
    Як дістатися до фортеці "Горішок"?

    Якщо ви маєте намір відвідати Ленінградську область, то вам варто заглянути і сюди. Найзручніше сюди дістатися з Санкт-Петербурга.

    Автобус. Від станції метро "Вулиця Дибенко" ви можете сісти на автобус №575. Він спокійно довезе вас до самого Шлиссельбурга. Автобуси ходять з періодом в 20 хвилин. Орієнтовна вартість проїзду становить трохи більше 50 рублів. Автобус з пасажирами доїжджає до місця призначення приблизно за годину.

    Поїзд. Ви також можете скористатися поїздом, сівши від Фінляндського вокзалу. У цьому випадку вам знадобиться доїхати до станції Петрокрепость. Це у вас займе близько півтори години. Зі станції слід пересісти на теплохід, який йде на острів Горіховий.

    По воді. На Палацовій набережній до самого Шлиссельбурга ви можете доїхати по воді, на метеорі.

    Фото достопримечательностей Санкт-Петербурга: Многие туристы добираются на небольших моторных катерах
    Багато туристів добираються на невеликих моторних катерах     Подивитися інші фото до статті

    На автомобілі, варіант перший. У цьому випадку вам доведеться проїхати від 30 до понад 40 кілометрів. Один з варіантів - ви з'їжджаєте з перехрестя вулиці Народна та проспекту Більшовиків в сторону Мурманського шосе. По цьому шосе ви без зусиль доїжджаєте Ладозький міст, і згортаєте направо, слідуючи вказівниками. Від цього мосту до Шлиссельбурга не більше двох кілометрів.

    На автомобілі, варіант другий. В іншому випадку ви можете виїхати на Шліссельбурзький проспект і слідувати по Радянському проспекту. Проїхавши Усть-Слов'янку, ви прямуєте прямо по Петрозаводскому шосе. Вам знадобиться проїхати мимо таких населених пунктів, як Металлострой, Усть-Тосно, Павлово, Кіровськ. Після Кіровська вам знадобиться перед мостом повернути праворуч. На наступному повороті вам потрібно повернути ліворуч, щоб проїхати під мостом. Дотримуючись покажчиків, ви дістанетеся до пункту призначення, Шліссельбурзькій фортеці. За цим маршрутом вам доведеться проїхати більше 40 кілометрів.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org