Saturday, March 14, 2015

Романтична подорож по місцях графів Потоцьких

    Потоцькі - знаменитий могутній польський рід, який володів багатими землями в Польщі, Білорусії та України. Більше 40 міст і тисячі сіл в Україні належало цієї знатної і впливової сім'ї, яку називали «королями Поділля». Багаті землевласники і польські воєводи Потоцькі прикрасили своїми пишними витонченими палацами, храмами і надзвичайної краси парками Львівської, Тернопільської, Черкаської, Вінницької, Одеські землі. Багато легенд пов'язано з цим родом. Доторкнутися до них можна, відправившись в романтичну подорож по місцях графів Потоцьких.

    Розкішні палаци і унікальні парки в Україні, зараз занедбані або відновлені в колишній красі, нагадують про історію впливового розгалуженого роду Потоцьких, любителів шикарного життя і красивих жінок. У цих багатих Палац приймалися важливі державні рішення, гостювали монархи, влаштовувалися бали.
    Львів

    Наша подорож починається з колоритного Львова. У центрі, на вулиці Коперника 15, за витонченим кованим парканом і значними воротами з гербом Потоцьких підноситься дивовижної краси триповерхову будівлю. Це палац, який почав будувати намісник Королівства Галичини граф Альфред Потоцький, а завершив будівництво в 1880 р вже після його смерті син Роман. Французьке пишність в архітектурі створив архітектор Луї Рене доверните, доповнив Юліан Цибульський. Класика з шикарними бароковими елементами створює відчуття легкості, легкості і урочистості палацу Потоцьких.
    Саме тут відбувалися важливі прийоми і зустрічі, давалися шикарні бали.

    Зараз палац Потоцьких зайняла Львівська галерея мистецтв. Купивши квиток, потрапляємо в казкову красу. Внутрішні інтер'єри вишукані і ошатні. Багато чого збереглося до наших днів: витончена ліпнина, інкрустація позолотою, мармур, благородні каміни, настінний живопис. Приголомшливе враження справляють Блакитний, Червоний, Танцювальний зал. Торжество розкоші і пишноти!

    Фото достопримечательностей Других достопримечательностей Украины: Львов. Дворец Потоцких в ночной подсветке
    Львів. Палац Потоцьких в нічний підсвічуванні     Подивитися інші фото до статті

    Зачаровані палацом Потоцького, прогуляємося по прекрасному маленькому парку позаду палацу. Тут розмістилося будівля музею Старовинної української книги. Експозиція дуже цікава, переносить в атмосферу середньовічної друкарні. У музеї зібрані унікальні старовинні книги і гравюри, видання першодрукаря І. Федорова, друкарський верстат і прес для палітурки книжок 17 в. Зовсім поруч - оригінальний парк мініатюр , в якому зібрані копії замків і фортець давньої України в масштабі 1/50. Мініатюри - це завжди цікаво і пізнавально для дітей і дорослих. Ось так, побувавши в палаці Потоцького, чудово знайомишся ще з мистецтвом, історією книгодрукування і замків України.

    Фото достопримечательностей Других достопримечательностей Украины: Львовский дворец Потоцких. Внутри — Львовская галерея искусств
    Львівський палац Потоцьких. Всередині - Львівська галерея мистецтв     Подивитися інші фото до статті

    Тартаків

    Львівська земля багата палацами знатного розгалуженого роду Потоцьких. На жаль, багато з них закинуті і зруйновані. Один з таких замків 19 в. знаходиться в маленькому селі Тартаків в 100 км на північ від Львова. Це колишня головна резиденція краківського і київського воєводи, коронного гетьмана Польщі Фелікса Казимира Потоцького, вражає своєю красою і витонченістю. Тут бував в гостях фон Захер-Мазох, засновник мазохізму. У радянські часи в будівлі розміщувалася школа, але в 90-ті роки пожежа повністю зруйнував перекриття, дах і внутрішні стіни палацу. Так і стоїть, заросле чагарниками і травою, разрушающееся колись прекрасна будівля з гербом роду Потоцьких на фасаді. Кажуть, у цих стінах бродить таємничий привид польського шляхтича.

    Фото достопримечательностей Других достопримечательностей Украины: Руины некогда красивого дворца Потоцких в Тартакове
    Руїни колись красивого палацу Потоцьких у Тартакові     Подивитися інші фото до статті

    Червоноград

    Між Львовом (72 км) і Тартакові (25 км) розкинувся шахтарське містечко Червоноград, відомий до 1951 г як Кристинопіль. Він був заснований також Феліксом Казимиром Потоцьким і названий ним на честь прекрасної дружини Христини. Цікаво, що чоловіки роду Потоцьких часто давали ім'я своїх коханих жінок паркам, селам, містам. Його онук Франц Салезій Потоцький благоустроює маєток і місто, що перейшли йому у спадок. В середині 18 ст. в містечку споруджено розкішний палац у стилі класицизму і бароко за проектом П'єра Ріко де Тірреджеллі. Недалеко - монастир бернардинів і костел Св. Духа, а також монастир василіан і церква Св. Юра, які чудово збереглися до наших днів, діють і радують красою зовнішнього і внутрішнього оздоблення.

    На сьогоднішній день палац графа Потоцького у Червонограді в жалюгідному стані після пожежі і знаходиться на реставрації. У ньому розмістилася експозиція філії Львівського музею історії релігії. На жаль, від колишньої величі палацу не залишилося і сліду. Сумне і сумне видовище ...

    Станіслав Фелікс Потоцький Саме в цьому замку розігралася трагічна історія кохання єдиного сина Салезія Потоцького, молодого графа Станіслава Фелікса Потоцького, відомого нам засновника приголомшливо прекрасного Софіївського парку в Умані. Батьки виховували сина Станіслава в строгості і мріяли вигідно одружити його на багатій і знатній нареченій. Але юний граф, всупереч очікуванням, закохався в красуню Гертруду Комаровського, дочка небагатого графа. Закохані таємно зустрічалися, а незабаром і повінчалися в 1770р. Щаслива Гертруда вже чекала первістка. Батьки Станіслава дізналися про цей шлюб, їх гнів був великий. За наказом Селезія Потоцького Гертруда була викрадена. По дорозі в монастир, куди повинні були її насильно доставити, дівчина голосно кричала і пручалася, тому викрадачі накрили її подушками так, що під час цієї поїздки вона задихнулася. Її тіло кинули в ополонку.

    Після загибелі коханої юний Станіслав намагався покінчити життя самогубством, але його встигли врятувати. Любов до Гертруді назавжди залишилася в його серці. Убитий горем батько дівчини, граф Комаровський, подав до суду на сім'ю Потоцьких, справа отримала великий розголос у Польщі. Першою не витримала такої ганьби мати Станіслава, Ганна Ельжбета. Незабаром вона померла, а в 1772 г помер і його батько Селез Потоцький. Молодий 20-річний граф віддав маєтки графу Попінському в рахунок погашення мільйонних боргів свого батька, в тому числі і палац у Кристинополі, що нагадує йому про романтичну першого кохання чарівною юною Гертруди і жорстокої трагедії її загибелі.

    Драматичні емоції і переживання зберігають стіни палацу Потоцьких у Червонограді. Коштує він понуро й безнадійно, як пам'ятник нещасної любові і нездійснених надій.

    У 1774 р Станіслав Потоцький одружився на багатій графині Жозефіні Амалії Мнішек, перебрався в свої маєтки на Поділлі й заснував головну резиденцію в Тульчині. Туди ми і попрямуємо, заїжджаючи по дорозі в міста і села, колись багаті і розкішні, завдяки нововведенням талановитого землевласника, прогресивного реформатора, впливового державного діяча і негласного «короля Поділля» Станіслава-Фелікса Потоцького. 15 млн. Га землі і 130 тис. Кріпаків - величезний статок графа на Україні, що приносив йому мільйонні доходи.
    Немирів

    В 45 км від м Вінниця затишно розмістився невеликий гарне містечко Немирів. Відомий він не тільки маркою спиртного напою, а й великим мальовничим парком і прекрасним палацом княгині Марії Щербатової, правнучки Станіслава-Фелікса Потоцького.

    Фото достопримечательностей Других достопримечательностей Украины: Немиров. Дворец княгини Марии Щербатовой, правнучки Станислава-Феликса Потоцкого
    Немирів. Палац княгині Марії Щербатової, правнучки Станіслава-Фелікса Потоцького     Подивитися інші фото до статті

    Печера і Сокілець

    Прогулявшись по гостинному Немирова, повертаємо в напрямку Могилів-Подільського. Бурхливі води Південного Бугу, котрі долають річкові пороги, унікальні старовинні парки, химерні скелі і таємничі гроти над річкою, вражаючий природний ландшафт, пам'ятники архітектури не можуть не підкорити серце мандрівника. І ця краса розкинулася всього в 20 км від Немирова, в с. Сокілець та с. Печера, які знаходяться на протилежних берегах р. Південний Буг.

    Уздовж кам'яної огорожі Сокілецький парку, закладеного Костянтином Потоцьким наприкінці 19-го в. як продовження основного парку в с. Печера, спускаємося до річки. Неначе древній замок над потужним річковим потоком, підноситься водяний млин. Її з завидною педантичністю побудували в 1899 р німецькі майстри. Декоративні башти і витончена прикраса млини збереглися досі, але сама будівля напівзруйновану. У 1951 р з старого млина зробили електростанцію, дерев'яні стіни та перекриття якої в 1992 р знищила пожежа.

    Велично і урочисто височіють на крутому правому березі Південного Бугу купола дерев'яної церкви Різдва Богородиці. Біло-сині кольори храму створюють враження легкості, спокою і близькості до неба. Церкву збудували в 1764 г на місці замку молдавського князя і воєводи Георгія Дуки, правителя Правобережної України, призначеного на цю посаду в 1682 р турецьким султаном. Фундамент і огорожу храму звели з каменю, який служив стінами його палацу. Звідси відкривається воістину божественна панорама на долину Південного Бугу.

    Фото достопримечательностей Других достопримечательностей Украины: Село Печера. Деревянная церковь Рождества Богородицы, 1764 года
    Село Печера. Дерев'яна церква Різдва Богородиці, 1764     Подивитися інші фото до статті

    Георгій Дука заклав у Печері на пагорбі гарний парк, який розширив на початку 19 ст. новий власник Ян Свейковських і вдосконалив Костянтин Потоцький після покупки маєтку і 5 тис.га навколишніх земель в 1840 р Цей парк, невеликі господарські будівлі та усипальниця-мавзолей Потоцьких-Свейковських - все, що залишилося від чудової резиденції. Терасами спускається парк до Південного Бугу та купалень. Він прикрашений таємничими гротами і кам'яними нагромадженнями.

    Фото достопримечательностей Других достопримечательностей Украины: Вид на реку Южный Буг и деревянную церковь Рождества Богородицы в с. Печера
    Вид на річку Південний Буг і дерев'яну церкву Різдва Богородиці в с. Печера     Подивитися інші фото до статті


    У самоті стоїть у парку каплиця-мавзолей Потоцьких-Сверковскіх, створена в 1904 р знаменитим архітектором В. Городецьким на замовлення Костянтина та Яніни Потоцьких. Значне і вишукану будівлю в неороманском стилі має форму латинського хреста. Усипальницю вінчає герб роду Потоцьких на щиті. Захоплення викликає витончений і розкішний декор з каменю, зроблений італійським скульптором Еліо Саля, автором скульптур на Миколаївському костьолі і знаменитому Будинку з химерами в Києві. У підвалі каплиці знаходиться усипальниця, тут поховані члени сім'ї Скверковскіх та Потоцьких. У радянські часи все було розгромлено, а мавзолей перетворений на клуб. На сьогоднішній день в каплиці-усипальниці розмістився костел Св. Андрія і потрапити всередину, щоб помилуватися скромним, але витонченим інтер'єром у стилі романського модерну, можна тільки в неділю під час служби.

    Фото достопримечательностей Других достопримечательностей Украины: Печера.Часовня-мавзолей Потоцких-Сверковских
    Печера.Часовня-мавзолей Потоцьких-Сверковскіх     Подивитися інші фото до статті

    Виходимо через ковані ворота з вежами в єдиному стилі з усипальницею-мавзолеєм. Тіниста алея з 250-літніми старими липами веде до будівлі місцевої лікарні-санаторію. Тут на початку 19 століття посеред парку був побудований Яном Скверковскім прекрасний багатий палац. Але в 1920р-х з приходом радянської влади його розібрали по камінцях, залишилися до наших часів тільки господарські будівлі поруч. На основі фундаменту зруйнованого палацу Скверковскіх- Потоцьких звели стандартне сіра будівля лікарні. Мимоволі згадуються слова «Інтернаціоналу»: «весь світ насильства ми зруйнуємо вщент, а потім ...»

    Цікаво, що проект палацу у Печері був задуманий Яном Скверковскім як точна, зменшена в два рази копія палацу Станіслава Фелікса Потоцького в Тульчині. Вирушаємо в це місто, щоб подивитись оригінал-головну резиденцію знаменитого графа.
    Тульчин і палац Потоцького

    У 40 км від Немирова і в 80 км від Вінниці гордовито «приосанился», пам'ятаючи колишню славу, місто Тульчин - колишня столиця «короля Поділля» - Станіслава Фелікса Потоцького. Зараз це невеликий, але гарний провінційне містечко. Палац з величними колонами видно здалеку, ще від будівлі колишнього Домініканського монастиря, сучасного Собору Різдва Христового, зведеного графом в 1780 р Розкішний двоповерховий палац зведений за проектом француза Лакруа в 1775 р Це одне з кращих будівель в стилі класицизму на Україні. Автором помпезного внутрішнього оздоблення став відомий на ті часи голландський дизайнер Меркс.

    За часів Потоцького вишуканий палац не поступався в розкоші найпрестижнішим палацам Європи. У ньому було продумано все для зручності життя та урочистих прийомів. У комплексі палацу розміщувалися театр, турецька лазня, манеж. Він був з'єднаний з двома флігелями галереями-оранжереями з унікальними пахучими квітами. З подорожей по Європі граф Станіслав Потоцький привозив кращі екзотичні рослини, а талановитий садівник Міллер втілював найфантастичніші ідеї садового декору в чудовому парку з штучними ставками, фонтанами, скульптурами.

    Фото достопримечательностей Других достопримечательностей Украины: Гордость Тульчина — дворец Потоцких
    Гордість Тульчина - палац Потоцьких     Подивитися інші фото до статті

    Незважаючи на реставраційні роботи, які проводяться час від часу, колишня резиденція С. Потоцького знаходиться в смутному стані, внутрішні інтер'єри не збереглися, від розкішного парку не залишилося і сліду. А будівля, що колись вражаючих помпезністю і величчю, обсипається і руйнується.

    Тут на урочистих і пишних балах бували князь Потьомкін, імператриця Катерина II, польський король Станіслав Август, А.С Пушкін, який присвятив дочкам Потоцького поеми «Євгеній Онєгін» і «Бахчисарайський фонтан». У Верхньому (Малому) палаці, що зараз знаходиться на вул. Леніна 55, в 1796-97гг. був штаб фельдмаршала О. Суворова, тут він написав книгу «Мистецтво перемагати». У цьому палаці зараз ветеринарний технікум, а в головній резиденції С. Потоцького - училище культури. Кажуть, саме в цьому палаці Станіслав Потоцький познайомився зі своєю майбутньою дружиною Софією, якій присвятив дивно красивий парк в Умані.

    Відвідування Софіївського парку , символу величезної любові, стане кульмінацією романтичної подорожі по місцях графів Потоцьких.

    Фото достопримечательностей Других достопримечательностей Украины: Софиевский парк в Умани — красивейший парк и символ любви
    Софіївський парк в Умані - красивий парк і символ любові     Подивитися інші фото до статті

    Маршрут по садибах Потоцьких залишає двояке відчуття. З одного боку відчуваєш захоплення, побачивши збереглися прекрасні парки і розкішні палаци, стіни яких зберігають таємниці родини Потоцьких і багато романтичних любовних історій. З іншого боку сумно дивитися на руйнуються і нікому не потрібні покинуті Палац - залишки колишнього блиску і багатства великого роду Потоцьких. Але в цій подорожі однозначно викликає захват надзвичайно пишна і колоритна краса природи Поділля.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org