Wednesday, March 11, 2015

Туристичний маршрут "Золота підкова Черкащини"

    Прекрасна можливість насолодитися красою природи, збагатитися враженнями і дізнатися багато цікавого про історію України - це подорож по «Золотій підкові Черкащини». Цей туристичний маршрут проходить по містах і селах Черкаської області: Умань, Тальне, Звенигородка, Моринці, Шевченкове, Будище, Корсунь Шевченківський, Канів, Черкаси, Чигирин, Холодний Яр.

    Черскасская область багата історією та визначними пам'ятками. Вирушаючи в дорогу, Ви відкриєте для себе Трипільську культуру, пройдетеся по рідних місцях Тараса Шевченка та гетьмана Богдана Хмельницького, побуваєте біля витоків козацької слави і місцях героїчних битв Другої світової війни. Знаменитий цей край народними визвольними рухами на чолі з Северином Наливайком, Максимом Залізняком, а також боротьбою українських повстанців проти радянської влади.

    Умань - відправна точка в «Золотій підкові». Сюди приїжджають помилуватися романтичної красою парку «Софіївка». У вересні - це місце паломництва євреїв-хасидів до могили лідера єврейського вірування раббі Цадика Нахмана. Дістатися до Умані можна з Києва, Одеси, Вінниці, Черкас. Довго говорити про Умань тут не будемо, при бажанні почитайте серію статей, присвячених Софіївському парку і паломництву хасидів на Рош-Га-Шану.
    По дорозі в місто Тальне ...

    зупиніться в селах Легедзине та Тальянки. Більш IV-III тисяч років до н.е. на цій місцевості були 11 гігантських поселень трипільців. Колись вони займали приблизно 450 га і нараховували до 25 тисяч жителів. У селі Легедзине зараз відкритий музей Трипільської культури і створюється сканзен (музей поселень під відкритим небом), відновлюються давні трипільські хати. Раз на рік волонтери приїжджають сюди на толоку і з ентузіазмом відновлюють житла, розписують їх старовинними візерунками. У 2012 р вони спорудили єдину в Україні працюючу трипільську піч.

    Пройдіться по селищу, розгляньте химерні символічні візерунки на будинках, посуді, предметах побуту. Тут особлива чарівна атмосфера - енергетика стародавньої цивілізації ...

    Фото достопримечательностей Других достопримечательностей Украины: Древние дома трипольской культуры в музее под открытым небом в Легедзино
    Стародавні будинки трипільської культури в музеї під відкритим небом у Легедзиному     Подивитися інші фото до статті

    Ось і наступний пункт на маршруті - Тальне, невелике містечко. Тут можна побачити старовинний костел Святої Анни (1702 г) і дуже красиву сучасну церкву Петра і Павла, нещодавно побудовану в центрі міста. Але славиться Тальне справжнім замком. Мисливський замок Наришкіних-Шувалових (нащадків Потоцьких) кінця 19 століття знаходиться в колишньому графському парку. Велична будова в стилі французького ренесансу заросло деревами і кущами, але не дивлячись на це справляє значне враження. Старовинний герб Шувалових, прекрасний парковий фасад, замкові вежі - пишність і витонченість. Зараз замок на реставрації, тому всередину пройти не можна. Покидаємо це романтичне місце і вирушаємо далі. Нас чекають знамениті Шевченківські місця: місто Звенигородка, села Моринці, Шевченкове, Будище.

    Фото достопримечательностей Других достопримечательностей Украины: Охотничий замок Нарышкиных-Шуваловых в Тальном
    Мисливський замок Наришкіних-Шувалових у Тальному     Подивитися інші фото до статті

    Цікаве походження назви Звенигородки. Місто існувало ще за часів Київської Русі, він перебував на високій горі. На цій височині побудували замок з дзвіницею. І як тільки наближався ворог, дзвони дзвонили у всю свою міць, попереджаючи жителів про небезпеку. Дзвени-Гора - так називалася гора, яка дала своє ім'я місту Звенигородці.
    Ви можете зупинитися в одному з готелів міста на ніч, але якщо Ви любите природу і хочете відчути сільський колорит і красу природи середнього Придніпров'я, забронюйте один з гостьових будинків у найближчих селах по маршруту - у Моринцях (35 км від Звенигородки) або Шевченковому (20 км).
    Шляхами Тараса Шевченка

    Зелений туризм - це можливість відпочити від міської суєти, не поспішаючи пройтися стежками, якими гуляв маленький Тарас Шевченко. Багато садиби пропонують майстер-класи з унікальною старовинною Петриківського розпису, кінні прогулянки, риболовлю (тут багато озер і мальовнича річка Тікич). Історико-культурний заповідник «Батьківщина Тараса Шевченка» дуже популярний серед туристів і включає села Шевченкове (раннє Керелівка), Моринці та Будище.

    Фото достопримечательностей Других достопримечательностей Украины: Памятник маленькому Тарасу Шевченко возле дома-музея Шевченка
    Пам'ятник малому Тарасу Шевченко біля будинку-музею Шевченка     Подивитися інші фото до статті

    Тарас народився в селі Моринці 9 березня 1814 в сім'ї селян-кріпаків Григорія і Катерини Шевченко, але з дворічного віку жив у селі Керелівка (зараз Шевченкове). Тут у центрі села є невеликий, але дуже колоритний музей «Батьківщина Тараса Шевченка». У цьому музеї зберігаються справжні раритети: стіл з батьківського дому, весільний рушник сестри Катерини, портрет діда, намальований Тарасом олівцем, багато домашнього начиння того часу. Тут же зберігається посмертна маска поета. Поруч реконструйована за малюнками Кобзаря дерев'яна хата. Тут Ви по-справжньому занурюєтеся в часи дитинства Тараса. Заходьте до хати і перше, що відчуваєте - аромат сіна та любистку. Глиняна долівка укритий сіном так, як це було в давні часи в селянських хатах. Старовинна піч, лежанка, образи, глечики, рушники, посуд - все це створює неповторний колорит.

    Фото достопримечательностей Других достопримечательностей Украины: Дом-музей Тараса Шевченко
    Будинок-музей Тараса Шевченка     Подивитися інші фото до статті

    Нижче будиночка, ближче до ставка, знаходиться могила матері Тараса - Катерини. Померла вона рано, в 40 років, і заповідала поховати себе недалеко від будинку. У селі Шевченкове зберігся і будинок дяка, в якому маленький Тарас проходив свої перші «університети».
    Вражає дбайливе ставлення жителів Шевченкове до пам'яті свого земляка. До речі, багато жителів цього села носять прізвище Шевченко, а 29 сімей - це нащадки великої родини батька Тараса Шевченка - Григорія.
    Наступна зупинка на шляху - село Моринці

    Відвідайте хату діда поета, кріпосного козака Якима Бойка, а також будинок, де народився Тарас. Саме тут мама Катерина дбайливо качала маленького сина в колисці, тут він зробив свої перші кроки ... Недалеко від батьківщини Кобзаря розкинулося мальовниче село Будище. Тут, у маєтку поміщика Павла Енгельгардта, в 1828-1829 роках служив козачком юний Тарас. Ця будівля почала 19 століття збереглося і відреставровано.

    Фото достопримечательностей Других достопримечательностей Украины: Село Будище. Один из трех дубов, в которых Шевченко прятал свои рисунки
    Село Будище. Один з трьох дубів, в яких Шевченко ховав свої малюнки     Подивитися інші фото до статті

    Незабутнє враження справляють три дуба-велетня. Їх називають Шевченківськими. Мудрі свідки старовини ... За переказами, в дуплі одного з цих дерев юний поет і художник ховав свої малюнки. Дуби Тараса Шевченка 2010 року стали призерами у Всеукраїнському конкурсі «Національне дерево України».
    Місця бойової слави

    Між селами Шевченкове та Моринці є невеликий хутір з оригінальною назвою Шампань. Силами воїнів-афганців тут заснований військово-патріотичний музей. Це музей-панорама Радянського періоду. Організований він на честь подвигу радянських солдатів під час Великої Вітчизняної та Афганських воєн, в пам'ять про героїчні дії ліквідаторів наслідків Чорнобильської аварії. Це нестандартний музей. Тут можна побувати на партизанській базі і відчути себе учасником загону, побачити кишлак очима воїна-афганця, скуштувати солдатської каші з польової кухні, потримати в руках різна зброя тих часів і навіть постріляти з нього (звичайно ж холостими патронами), покататися на полігоні на справжньому БТРі та іншої військової техніки.

    І в продовження героїчної військової тематики, відвідайте Музей історії Корсунь-Шевченківської битви. Це одне з найбільших танкових битв в історії Великої Вітчизняної війни, що отримало назву «Новий Сталінград». У січні-лютому 1944 р війська 1-го і 2-го Українського фронту оточили і знищили велике угруповання фашистських військ, ліквідували понад 55 тисяч німецьких солдатів і полонили понад 18 тисяч. Корсунь-Шевченківська битва мала величезне значення для перемоги над фашистською Німеччиною.

    Фото достопримечательностей Других достопримечательностей Украины: Музей истории Корсунь-Шевченковской битвы во дворце Лопухиных-Демидовых
    Музей історії Корсунь-Шевченківської битви у палаці Лопухіних-Демидових     Подивитися інші фото до статті

    Музей знаходиться в 45-ти км від Шампані у м Корсунь-Шевченківському і займає весь перший поверх палацу Лопухіних-Демидових, пам'ятки архітектури 18-19 століття. Тут представлені документи, фотографії, військова форма, нагороди, які розповідають про початок Другої світової війни, період окупації, про героїчне форсуванні Дніпра, про хід Корсунь-Шевченсковской операції і перемоги над гітлерівською Німеччиною.

    В окремому залі розміщена грандіозна діорама «Корсунь-Шевченківська битва 1944р», її висота 4,4 м і довжина 14 м. У дворі музею виставлена військова техніка того часу, її «освоюють» діти, з цікавістю розглядають і підіймаються на найвищі гармати.

    У палаці Лопухіних- Демидових знаходяться також краєзнавчий музей і художня галерея. Після відвідин музеїв, хочеться трохи відпочити. Це можна зробити в тіні дерев розкішного садово-паркового ансамблю палацу, милуючись річкою Рось і слухаючи спів птахів.
    Пам'ятки Канева

    Після Корсунь-Шевченківського проїдемо ще 65 км на найвищу точку «Золотої Підкови». На схилах Дніпра затишно розташувався невеликий повітове містечко Канів. Канів заснований Ярославом Мудрим в 1032 г як фортеця для захисту Київської Русі. Познайомимося з першою пам'яткою міста - Успенським Георгіївським собором 12 століття. Собор заснований в 1144 г князем Всеволодом Ольговичем, батьком героя «Слова о полку Ігоревім» князя Святослава. З Канева великий полководець Святослав виступав проти половецьких орд. Через це місто проходив великий торговий шлях «із варяг у греки».

    Фото достопримечательностей Других достопримечательностей Украины: Успенский Георгиевский собор 12 века в Каневе
    Успенський Георгіївський собор 12 століття в Каневі     Подивитися інші фото до статті

    Цікаво, що Успенський собор за своєю архітектурою в точності схожий на Успенський собор Києво-Печерської Лаври. У Канівському Соборі відспівували покійного Тараса Шевченка. Зараз це діючий храм. За будівлею Успенського собору - парк Слави, в якому похований відомий дитячий письменник Аркадій Гайдар. Поруч із собором будівлю Канівського музею декоративно-прикладного мистецтва. У ньому чудова виставка картин, унікальних вишивок і ткацьких килимів, старовинних виробів зі скла, порцеляни, глини, соломи. Працівники музею проведуть пізнавальну екскурсію. Тут же можна придбати сувеніри-вироби місцевих умільців.

    Проїдемо за місто до знаменитої Тарасовій горі. Тут заповідав поховати себе видатний поет і художник. Піднімаючись вище за численними сходами на гору, що не перестаєш захоплюватися чудовими краєвидами Дніпра. «Чудовий Дніпро при тихій погоді, коли вільно і плавно мчить крізь ліси й гори повні води свої» - писав Гоголь. На місці поховання Тараса Шевченка височить над Дніпровськими кручами пам'ятник поетові. Поруч - музей Кобзаря. Кілька років тому його повністю оновили. Сучасний дизайн музею з сенсорними моніторами, на яких можна знайти будь-яку інформацію про життя і творчість Т. Шевченка, викликає у відвідувачів неоднозначну реакцію.

    Фото достопримечательностей Других достопримечательностей Украины: Панорамный вид с Тарасовой горы в Каневе
    Панорамний вид з Тарасової гори в Каневі     Подивитися інші фото до статті

    Вище музею стоїть хатка «Тарасова Світлиця» - це затишний будиночок сторожа, оберігав могилу поета. Не дарма хата називається «світлиця», все оздоблення - рушники, глечики, фотографії, скрині, вишиванки, побілена піч - викликає найсвітліші почуття ...
    Столиця українського гетьманства

    Переночувавши в одному з готелів міста Черкаси, вирушаємо до столиці українського гетьманства - місто Чигирин. Тут в 17 столітті була резиденція гетьмана Богдана Хмельницького. На Замковій горі - величний пам'ятник гетьману, недалеко музей, в якому зібрані особисті речі Б.Хмельницького та свідоцтва козацької слави.

    Фото достопримечательностей Других достопримечательностей Украины: Чигирин. Памятник Б. Хмельницкому на замковой горе
    Чигирин. Пам'ятник Б. Хмельницькому на замковій горі     Подивитися інші фото до статті

    Наступна точка маршруту - село Суботів. Колись воно належало батькові Богдана Хмельницького - Михайлу. У 1640 г гетьман побудував тут фортецю, яка стала однією з його резиденцій. На місці фортеці - музейний комплекс з гарматами, відновленими хатами, підземними тунелями і залишками фортечних стін. Недалеко - усипальниця славного гетьмана Богдана Хмельницького. Він був похований в 1657 г в Іллінській церкві, яку сам і заснував. Невелика будівля церкви, оточене дерев'яними хрестами козацьких могил, зображено на 5-ти гривневій банкноті.
    Заповідник «Урочище Холодний Яр»

    Зовсім поряд з Суботова - село Буда. Тут росте знаменитий тисячолітній дуб Максима Залізняка. Справжній велетень! Кажуть, якщо обійти навколо дуба 3 рази і загадати бажання, то воно обов'язково збудеться. Чому б не спробувати ?!
    Села Суботів і Буда - це частина природного заповідника «Урочище Холодний Яр». Місця тут надзвичайно красиві і повітря чисте: густі старі ліси, квітучі луки, що приховують за високою травою яри та балки.

    Фото достопримечательностей Других достопримечательностей Украины: Природа заповедника «Урочище Холодный Яр»
    Природа заповідника «Урочище Холодний Яр»     Подивитися інші фото до статті

    Саме Холодний Яр став колискою багатьох визвольних рухів на Україні: повстання проти польського правління на чолі з Северином Наливайком, Коліївщини - гайдамацького руху, очолюваного Максимом Залізняком, в цих краях боролися проти радянської влади українські повстанці, оголосивши про створення Холодноярської республіки.

    Лірична краса природи, таємничі легенди, рідні місця видатних людей України, слава героїчних подвигів об'єднані в пізнавальний туристичний маршрут «Золота підкова Черкащини». Це незабутні враження!

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org