Thursday, March 19, 2015

Кисловодськ - місто вічного сонця

    У самого підніжжя Кавказьких гір, на півдні Ставропольського краю, розташувався відомий бальнеологічний і кліматичний курорт Кисловодськ. Тут лікує все - сонце, повітря, вода ... Адже місто розташоване на висоті близько 800 м. Над рівнем моря, що зумовило унікальне вміст кисню в повітрі і низький атмосферний тиск. Сонячних днів тут не менше 150. Гори надійно захищають Кисловодськ від північних вітрів.

    Але головне багатство курорту - мінеральні джерела типу «Нарзан». Це гідрокарбонатно - сульфатно - кальцієва вода. В одному літрі розчинено 2г. цих солей і стільки ж вуглекислого газу. «Кисла вода», як називали звичну нам мінералку в позаминулому столітті, і дала назву місту. Вода робить благотворний вплив на нервову, серцево-судинну системи, усуває захворювання шлунково-кишкового тракту. Тому щороку кисловодські санаторії (їх тут близько 50-ти), приймають сотні тисяч відвідувачів.
    Екскурс в історію

    Зародження курорту почалося ще з кінця XVIII століття, коли цілющі властивості «води богатирів» (так у перекладі з балкарського звучить нарзан), вивчив і описав російський натураліст і мандрівник Петро-Симон Паллас, що побував на місці майбутнього міста в 1795 році. Тоді це була пустельна долина на землі Великий Кабарди.

    А вже з початку майбутнього століття Передкавказзя стало ареною військових дій російської армії проти горців. Це і послужило причиною зведення Кисловодської фортеці в 1803 році. Вважається, що вперше на практиці силу нарзанних джерел випробував командувач Кавказькими військами граф І. Марков, вилікував таким чином астму.

    Фото достопримечательностей Кавказа и Черноморского побережья: Кисловодск — один из популярнейших городов-курортов Кавказа
    Кисловодськ - один з найпопулярніших міст-курортів Кавказу     Подивитися інші фото до статті

    Саме відставні солдати фортеці, які оцінили по достоїнству тутешні місця, поклали початок заснуванню майбутнього міста і стали першими його жителями. Спочатку це була непримітна слобода. З прибуттям все більшого числа відпочиваючих починає розвиватися інфраструктура, з'являються об'єкти, що стали в даний час пам'ятками архітектури. У 1903 році Кисловодску присвоюється статус міста. Солдати фортеці заклали і знаменитий парк, який є сьогодні окрасою міста і однією з головних його пам'яток.
    Пам'ятка Кисловодська. Прогулянка по Курортному парку

    На території у 1340 га розташувалося воістину окрема держава. Тут посаджено понад 250 видів хвойних і листяних порід дерев. Багато південних екзотичних рослин, а деякі з них ростуть тільки в цьому парку. Парк розбитий на пересіченій місцевості, що характерно для передгір'я. Насадження піднімаються терасами знизу вгору. За цією ознакою він ділиться на Нижній, Середній і Гірський. Тваринний світ тут - це безліч птахів, білки, їжаки та інші дрібні лісові мешканці. Всі вони неймовірно ручні - беруть їжу прямо з рук!

    Головні ворота в парк виконані у вигляді арочної Колонади. Це справжній витвір мистецтва спроектував в 1912 році М.М. Семенов на честь перемоги у Вітчизняній війні. Коринфские колони підтримують дах, а нагорі побудований ще один ярус з арками. Раніше тут розташовувалася майданчик для танців і літній ресторан.

    Фото достопримечательностей Кавказа и Черноморского побережья: Колоннада при входе в курортный парк Кисловодска
    Колонада при вході в курортний парк Кисловодська     Подивитися інші фото до статті

    Є у парку і інший вхід - Каскадна сходи. Оригінальні штучні басейни з водоспадами, розташовані з боків, роблять звичайне функціональне споруда скульптурним шедевром. Відразу біля входу впадає в очі оригінальна будівля з середньовічними мотивами у формі замкової щілини. Це рука «російського англійця», архітектора С.І. Уптона, що спроектував Нарзан галереї. Тут розташувався власне нарзан джерело (в 16 бюветах можна приймати воду різної мінералізації) і Курортна бібліотека.

    Біля входу в галерею туристам обов'язково покажуть Лермонтовський майданчик. Як відомо, поет побував у Кисловодську ще в дитинстві, і тут у нього була перша любов. Тому він повертався сюди не раз. Герої його творів ходили по міських вулицях, особливо часто згадувалося будівлю ресторації. Сьогодні на її місці розташувалася майданчик, де в ніші скелі встановлено бюст Лермонтова і слова з поеми «Кавказ» з його автографом. Нагорі скелі встановлена скульптура сумного Демона.

    Фото достопримечательностей Кавказа и Черноморского побережья: Лермонтовская площадка в Кисловодске
    Лермонтовська майданчик в Кисловодську     Подивитися інші фото до статті

    До 100-річного ювілею Кисловодська в 1903 році були відкриті Головні нарзан ванни, розташовані неподалік від галереї. Це справжня архітектурна перлина з багатою ліпниною і прекрасним східним орнаментом. Не можна відірвати очей від візерункових поручнів сходів, мозаїчних прикрас з майоліки, балкона з арками. Об'єкт входить до переліку пам'яток архітектури всеросійського значення. Саме тут щодня проводять процедури близько 2500 відпочиваючих. Нарзан ванни різної температури приймають у великих спеціальних басейнах. Обладнані також кабінети для інших лікувальних процедур.

    Фото достопримечательностей Кавказа и Черноморского побережья: Здание главных нарзанных ванн в Кисловодске
    Будівля головних нарзанних ванн в Кисловодську     Подивитися інші фото до статті

    Всі відпочиваючі в парку обов'язково підійдуть і навіть кинуть монетку в «Дзеркальний ставок». Це штучна водойма з альтанкою і оригінальним водоспадом. «Стекляная струмінь» - так охрестили очевидці потік води, спадаючий з металевої сходинці неймовірно рівним нерухомим шаром.

    На головній алеї парку встановлений цікавий і своєрідний квітковий календар. Дизайнери-озеленювачі зуміли створити живу композицію у вигляді календаря і годин. До речі, вони завжди показують точний час, а дата змінюється щоранку.
    Безсумнівним прикрасою Нижнього парку називають Долину троянд. Уявіть: на території понад 2 га висаджено різні сорти королеви квітів. Величезний різнобарвний килим і зводить з розуму аромат! Увечері, в штучному освітленні, кущі троянд виглядають фантастично.

    Фото достопримечательностей Кавказа и Черноморского побережья: Долина Роз в курортном парке Кисловодска
    Долина Троянд в курортному парку Кисловодська     Подивитися інші фото до статті

    Пишність квітів підкреслює майстерна планування з різнокольоровими доріжками. Під деревами вздовж однієї з алей ховається «охранник Долини троянд», майже справжній кам'яний крокодил. Відвідувачі парку із задоволенням з ним фотографуються.
    У парку протікає річка Вільхівка. Недалеко від Дзеркального ставу через неї перекинуто симпатичний ажурний місток. Він відомий під назвою «Дамський каприз». Кажуть, нібито одного разу одна навіжена дама категорично відмовилася перестрибувати на інший берег по каменях і валунам, і кавалер переніс її на руках. Згодом він профінансував будівництво містка.

    Парк неспроста називається Курортним. Тут гості Кисловодська не тільки отримують естетичне задоволення, а й лікуються. Ще в 1901 році, за рекомендацією доктора в парку було прокладено 6 маршрутів лікувальної ходьби - теренкури. Всі вони мають різну тривалість і складність. Загальна протяжність маршрутів - 30 км. Так, поєднуючи приємне з корисним, можна ознайомитися з околицями міста.
    Нерукотворні пам'ятки Кисловодська

    Основний маршрут має протяжність майже 6 км. і закінчується на горі «Червоне сонечко». Це прекрасна оглядовий майданчик, звідки можна споглядати і легендарний Ельбрус. Тут оптимальне співвідношення чистого повітря і атмосферного тиску, дуже корисно для сердечників.

    Учасники іншого маршруту можуть познайомитися в кінці шляху з Ребрової балкою. Це досить мальовниче місце, де багато затишних куточків для відпочинку. Пам'ятка названа ім'ям одного з перших дослідників Кавказу А.Ф. Реброва. Неподалік збереглися залишки його будинку і унікальний раритет: перша ванна для прийняття нарзан лікування. Зроблена з каменю.
    Реброву балку добре оглядати цілком з Синіх каменів. Це нагромадження пісковику, що перемежовуються з рівними оглядовими майданчиками. Тут можна побачити вирізану в скелі п'ятикутну зірку і напис німецькою: «Героям, полеглим в лютневому бою». Це робота австрійських комуністів, які відпочивали в Кисловодську в 1934 році. Мається на увазі гітлерівська експансія в Австрію.

    Фото достопримечательностей Кавказа и Черноморского побережья: Медовые водопады — природные красоты Кисловодска
    Медові водоспади - природні краси Кисловодська     Подивитися інші фото до статті

    У Аліконовском ущелині всі прагнуть подивитися на Медові водоспади. Чому медові? Дикі бджоли відкладають мед в отворах скелі. Дощі руйнують бджолине старання, і вниз тече вода упереміш з цілющим напоєм!

    Неподалік розташувалися скелі химерних форм - наче замок із баштами. І носить це місце сумну назву - «Замок підступності й кохання». Легенда оповідає про двох закоханих, які домовилися кинутися тут вниз, не підкоряючись рішенням батьків розлучити їх. Юнак стрибнув, а дівчина залишилася, демонструючи в черговий раз жіноча підступність ...

    Фото достопримечательностей Кавказа и Черноморского побережья: Замок Коварства и любви в Кисловодске
    Замок Підступності і любові в Кисловодську     Подивитися інші фото до статті

    Щоб доторкнутися до витоків міста, обов'язково потрібно відвідати руїни Кисловодської фортеці. Тут збереглися ворота, частина стіни і одна з веж. Фортеця захищала майбутнє місто від набігу горців. Зараз тут розташувався історико-краєзнавчий музей. Щорічно в музеї проводиться близько 1000 екскурсій.

    У Кисловодськ на відпочинок приїжджало багато знаменитих людей. Досить назвати імена Пушкіна, Лермонтова, Шаляпіна, Рахманінова ... До речі, всі таланти, поєднуючи приємне з корисним, давали концерти в Кисловодської філармонії. Будівля побудована ще до революції як пам'ятник французького неоренесансу.

    Кисловодськ має властивість закохувати в себе. Сонце, Повітря та Нарзан роблять кожен день в цьому місті незабутнім. Йде метушня, стресові стани, життєві проблеми знаходять філософський сенс ... Особливо різко відчувають цей контраст жителі мегаполісів. І хтозна, можливо, з курорту хтось із них повернеться вже іншою людиною?

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org