Friday, March 13, 2015

Середньовічний замок Хоенверфен і романтика Ліхтенштейнського ущелини

    Всього в 40 км від Зальцбурга, над затишним австрійським містечком верфей і річкою Залках, на горі височить фортеця Хоенверфен. Потужні стіни, сторожові вежі, шоу мисливських птахів, парадні зали, музеї соколиного полювання і старовинної зброї занурюють в атмосферу лицарського Середньовіччя. В 10 км від фортеці, біля альпійського села Санкт-Йохан, знаходиться одне з найдовших і глибоких ущелин в Альпах - ЛІХТЕНШТЕЙНСЬКОГО ущелині. Кажуть, тут народжується веселка ...

    Австрія - країна гір, альпійських лугів з пасуться в різнотрав'я коровами, чудових дзеркальних озер, затишних сіл і величних міст. Проїжджаючи по австрійських дорогах, час від часу бачиш вдалині підносяться на скелях таємничі старовинні замки. Дивуєшся тому, як їх будували багато століть тому без сучасних будівельних машин на такій великій висоті. Кожен замок зберігає свою таємницю, свою багатовікову історію і приваблює можливістю відкрити її хоча б трохи, повернутися в епоху мужніх лицарів і благородних дам, в епоху Середньовіччя.

    Потужне середньовічне укріплення - фортеця 11 століття Хоенверфен (Hohenwerfen) видна мандрівникові здалеку, адже височіє вона на скелі, на висоті 155 м. Дістатися до неї просто на автомобілі, з'їхавши за вказівниками на замок з траси А 10, поїздом або автобусом із Зальцбурга. Біля підніжжя замку безкоштовна велика парковка.

    Фортеця Хоенверфен відкрита для туристів з березня по листопад. У вартість квитка входить: екскурсія по внутрішніх приміщень замку, аудіогід, в тому числі і російською мовою, всі виставки і музеї Хоенверфен, шоу хижих птахів, яке проходить щодня в 11-00 і 15-00, а в липні і серпні в 11 -00, 14-15, 16-30. Піднятися до цитаделі і спуститися з неї можна як пішки по досить крутий і слизькій в дощову погоду стежці, так і на фунікулері. Квитки без фунікулера коштують дешевше.
    При підйомі на Хоенверфен відкриваються приголомшливі види на навколишні високі скелясті гори, річку Залках і будиночки села верфей. Перше враження - це міць споруди. Хоенверфен вважалася однією з найбільш неприступних фортифікацій Землі Зальцбург. Але й вона не раз пізнала гіркоту поразки і навіть повне руйнування.

    Фото достопримечательностей Австрии: Крепость Хоэнверфен (Hohenwerfen) высится на скале на высоте 155 м.
    Фортеця Хоенверфен (Hohenwerfen) височіє на скелі на висоті 155 м.     Подивитися інші фото до статті

    Внутрішній двір замку, його вежі, бійниці, вікна, стіни, арки, сходи - все дихає історією. Діти і дорослі у дворі можуть пограти в старовинні ігри, освоїти ходьбу на ходулях, спробувати середньовічну кухню в ресторанчику фортеці. У літній час в Хоенверфене проводяться лицарські турніри, в тому числі і дитячі, спектаклі, концерти.

    Відвідати внутрішні приміщення фортеці, темницю, каплицю, піднятися на дзвіницю, звідки відкривається чудовий вид на гори і долину річки Залках, можна тільки з екскурсійною групою. Колоритний екскурсовод в середньовічному одязі чекає відвідувачів у певний час. Найближчим часом екскурсії можна побачити на сяючому табло перед входом. Екскурсія німецькою мовою, але в квиток входить безкоштовний аудіогід на 8-ми мовах, у тому числі і російською. Трохи більше години триває екскурсія - це захоплююча подорож в епоху Середньовіччя по кімнатах і сходах замку.

    Фото достопримечательностей Австрии: Внутренний двор замка Хоэнверфен
    Внутрішній двір замку Хоенверфен     Подивитися інші фото до статті

    Хоенверфен - старовинна фортеця, якій понад 900 років. У ній кожен кут, кожен камінь зберігає свою таємницю і має свою легенду. Збудований замок Хоенверфен, як потужне оборонна споруда в 1077 г князем-архієпископом Гебхардом Зальцбургским. На південь Землі Зальцбурга надійно були захищені природним перешкодою - горами, єдине слабке місце в такій «оборону» - перевал Люег. Саме для захисту цього перевалу і побудована фортеця Хоенверфен. Цитадель у свій час стала ще й символом влади і могутності архієпископа і церкви.

    Спочатку це була фортеця з простими дерев'яними конструкціями. У 15 столітті, з розвитком артилерії Хоенверфен був розширений, вдосконалений і став досягати розмірів основного сучасного замку. Але під час селянських повстань на початку 16 століття цитадель була взята і дощенту зруйнована бунтівними. Цікаво, що після придушення бунту, як покарання селяни працювали над відновленням того, що самі зруйнували.

    Фото достопримечательностей Австрии: Башни и ворота замка Хоэнверфен (Австрия)
    Вежі й ворота замку Хоенверфен (Австрія)     Подивитися інші фото до статті

    Жахливе покарання чекало повсталих. До наших часів дійшла легенда про коваля. Під час бунту він кував зброю для повсталих селян. Його схопили і кинули в глибокий темний колодязь у в'язниці замку. Єдине джерело світла для коваля був отвір цього колодязя. Але вийти з Хоенверфен бранець так і не зміг, навіть відсидівши покладений термін покарання. Нелюдські умови укладення призвели до того, що коваль осліп і збожеволів. І зараз з глибини колодязя доносяться пісні і бурмотіння сліпого збожеволілого коваля, а в отворах решітки можна побачити його постать у лахмітті. Не лякайтеся, це воскова фігура і сучасні звукові ефекти. Цей тюремний колодязь, а також кімнату і знаряддя тортур Ви зможете побачити під час екскурсії по замку. Вони викликають неприємні відчуття, але реальність Середньовіччя - це не тільки романтика і героїзм лицарів, а й приголомшлива жорстокість тих часів.

    З 1535 фортеця Хоенверфен достраивалась й удосконалювалася. Старі стіни і зміцнення в стилі романтизму доповнювалися новими баштами і кріпосними стінами в готичному стилі. Побудувалися арсенал, в якому зараз цікавий музей зброї, унікальна каплиця Святого Сигізмунда, бастіонні укріплення навколо фортеці.

    Екскурсовод проводить Вас до унікального чинному часовим механізмом у вежі-каплиці, що зберігся ще з давніх часів. Міцні дерев'яні конструкції тримають на вершині каплиці старовинний дзвін вагою 4 тонни. Він дзвонить по святах, але екскурсовод спеціально для туристів робить виняток. Дзвін розноситься по всій окрузі.
    Дзвіниця - це одне з найвищих споруд фортеці. Звідси, обдуваються альпійським вітром, Ви насолодитеся чудовою панорамою околиць. Дух захоплює від побаченої краси! Без цієї пишноти відвідування фортеці Хоенверфен було б неповноцінним.

    Фото достопримечательностей Австрии: Хоэнверфен – старинная крепость, которой более 900 лет.
    Хоенверфен - старовинна фортеця, якій понад 900 років.     Подивитися інші фото до статті

    Примітно, що замок для оборонних цілей побудований дуже раціонально. З усіх кімнат, сходів, бійниць, коридорів можна захищати фортецю: вести вогонь, лити смолу. А приміщення, які виходять у внутрішній двір використовувалися як господарські, тюремні, складські. Тут же знаходиться і старовинна церква з унікальним стародавнім іконостасом.
    Здивувало скромне оздоблення князівської палати. Дерев'яні меблі в готичному стилі. Все гранично просто і функціонально. Ні помпезних і химерних деталей, штор, балдахінів, вишуканою меблів, прикрашеної химерними візерунками, як в розкішних замках Відня.

    Другий раз Хоенверфен захопив Наполеон, але не став руйнувати замок, а просто забрав все наявне зброю. Після цього фортеця багато разів відновлювалася і реставрувалася, переходила в руки від одного господаря до іншого. У 17-18 століттях замок служив в'язницею, пізніше це був мисливський «будиночок», ерцгерцог Євген зробив Хоенверфен королівською резиденцією і зібрав тут велику колекцію зброї і творів мистецтва. Після руйнівної пожежі в 1931 р, в 1938 р відбудована цитадель стала надбанням держави. Тут до 1987 р розміщувалася школа для австрійських поліцейських.

    Сучасний Хоенверфен - чудовий замок-музей, в якому проходять різні фестивалі, концерти, вистави. Унікальна фортеця й тим, що на її території відкрився перший в Австрії музей соколиного полювання. У цікавій експозиції музею представлені види мисливських птахів, всілякі атрибути, середньовічна одяг для полювання. Тут багато інформації про традиції соколиного полювання і знаменитих мисливців.

    Обов'язково відвідайте шоу хижих птахів в замку. Чудове уявлення, колоритні костюми мисливців, хижі птахи, що демонструють мисливські повадки і чудеса пташиної еквілібристики прямо над головами здивованих глядачів ...
    Фортеця Хоенверфен безумовно залишає море вражень і у дітей, і у дорослих. На жаль, інформація про неї міститься не в усіх путівниках по Австрії.

    Фото достопримечательностей Австрии: Шоу хищных птиц — одно из эффектнейших в замке Хоэнверфен
    Шоу хижих птахів - одне з ефектним в замку Хоенверфен     Подивитися інші фото до статті

    Ліхтенштейнське ущелині

    Хочете дізнатися, де знаходиться колиска веселки, відвідайте знамените в Східних Альпах ущелині Ліхтенштейнкламм. Воно знаходиться в 6 км від невеликої мальовничої села Санкт-Йохан і 60 км від Зальцбурга в оточенні гір і лісів.
    Це найдовше і глибоке альпійське ущелині. Воно виникло після льодовикового періоду. Протягом тисячоліть водоспад і вируючий потік річки Гроссарлер відшліфував вузький каньйон в гірській породі. Висота прямовисних скель над річкою сягає 300 м, а відстань між стінами ущелини іноді буває до 2 метрів.

    Цікава старовинна легенда про походження Ліхтенштейнського ущелини. Жив у селі Оберарль, недалеко від Санкт - Йохана, жадібний коваль. Захотів він підвести знамениті Гаштайнскіе джерела прямо до свого будинку. І настільки його бажання було сильним, що він готовий був піти на угоду із самим дияволом.

    Домовився коваль з ним про таку послугу в обмін на свою красуню дочку, за умови, що диявол здійснить його бажання за одну ніч і до того, як проспіває півень. Дружина коваля, хитра відьма, підслухала розмову і вирішила перешкодити своєму жадібному чоловікові. Глибокої ночі, коли диявол уже взявся за роботу, вона занурила півня в бочку з холодною водою. Півень після такого «пробудження» закричав задовго до світанку.

    Фото достопримечательностей Австрии: Ущелье Liechtensteinklamm — уникальный природный заповедник
    Ущелина Liechtensteinklamm - унікальний природний заповідник     Подивитися інші фото до статті

    Диявол, який пролітав з джерелами над ущелиною, почув спів півня над Оберарлем і зрозумів, що вже запізнився. У гніві кинув він корисні води на дно найглибшого ущелини, щоб вони залишилися недосяжними для людей. І, дійсно, навіть зараз неможливо підключити річковий потік на дні Ліхтенштейнського ущелини до водопроводу.

    Над потужним річковим потоком до стін ущелини прикріплена дерев'яна доріжка, час від часу вона змінюється містками над вируючим річкою, сходами і кам'яними тунелями в гірській породі. Відвідувачі Ліхтенштейнкламм можуть пройти вздовж ущелини по такої штучної «стежкою» довжиною майже 1 км і насолодитися приголомшливими видами. Ревучий річковий потік стрясає стіни, скелі над головою, між якими іноді навіть неба не видно. В кінці стежки заворожує своєю красою один з найвищих європейських водоспадів Ліхтенштейнкламм.

    У 1875 р почалося розвиток каньйону і будівництво дерев'яних доріжок над ущелиною, але гроші на цю задумку закінчилися. І тоді місцева влада району Понгау звернулися за допомогою до князя Йогану фон Ліхтенштейну. Він погодився і виділив для робіт 600 гульденів. Через рік ущелині відкрилося для відвідувачів і в честь щедрого князя отримало назву ущелині Ліхтенштейн.

    Ліхтенштейнське ущелині - місце, в якому народжується веселка. У яскравий сонячний полудень над ревучим водоспадом і бурхливим річковим потоком між кам'яних стін, в мільярдах дрібних бризок відбувається чарівне народження веселки. Це величне й незабутнє видовище!

    Ліхтенштейнське ущелина - природний заповідник, вхід в нього платний. Щоб подолати численні дерев'яні східці, круті кам'яні стежки, слизькі доріжки і не промокнути від бризок, необхідно мати зручне взуття і теплий одяг. Прекрасно організований на підході до ущелини сервіс для туристів: затишні ресторанчики, сувенірні лавки, кілька парковок для автомобілів і автобусів. Дістатися до Ліхтенштейнкламм можна на машині або громадським транспортом від містечка Санкт-Йохан. Відкрито ущелину з травня по кінець жовтня, але в екстремальні погодні умови доступ для відвідувачів може бути закритий.

    Фото достопримечательностей Австрии: Ущелье Лихтенштейнкламм. Оно находится в 6 км от небольшой живописной деревушки Санкт-Йохан и 60 км от Зальцбурга
    Ущелина Ліхтенштейнкламм. Воно знаходиться в 6 км від невеликої мальовничої села Санкт-Йохан і 60 км від Зальцбурга     Подивитися інші фото до статті

    Квитки на замок Хоенверфен дають 15% знижки на відвідування ущелини Ліхтенштейнкламм. Також є комбіновані квитки, що включають відвідування ущелини, підйомник і сімейний парк розваг в горах поруч із Санкт-Йоханом.

    Австрія - приголомшлива країна. Всього за один день Ви можете опинитися високо в горах і спостерігати, як ширяють у небі орли, милуватися з висоти пташиного польоту мальовничими долинами і затишними селами внизу. А потім спуститися на дно глибокого, вузької ущелини і в просвітах між скелями бачити тільки шматочок неба. Всього за один день перенестись в Середньовічну епоху, відвідавши таємничі стародавні колоритні замки, і побачити сучасні австрійські міста та альпійські села. Всього за один день захопитися величчю створеного людиною і пишністю природних красот. Австрія - країна, в яку закохуєшся з першого погляду.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org