Monday, March 23, 2015

Імперські міста Марокко

    Щоб дізнатися Марокко зсередини, мало провести кілька тижнів на пляжах узбережжя. Для цього потрібно організувати подорож по стародавніх містах країни, які пам'ятають римлян і іспанців, португальців і фінікійців, які є місцями, де оживають легенди. Дев'ять історичних центрів Марокко занесені до Списку пам'яток ЮНЕСКО, серед них і самі знамениті міста - Фес, Рабат, Мекнес, Марракеш. Багато туроператорів пропонують своїм клієнтам поєднати приємне з корисним: відпочинок на морі або океані з відвідуванням найдивовижніших перлин Марокко - імперських міст.

    Сучасне Марокко пропонує мандрівникам розваги на будь-який смак: можна покурити кальян, записатися на сафарі на верблюдах або арабських конях, зловити велику рибу на морській рибалці, взяти участь в турнірах з гольфу і тенісу, потанцювати на суперсучасних дискотеках, відвідати численні концерти, зайнятися шопінгом, нарешті . А можна відправитися в подорож по імперським містах Марокко. Будь, самий вибагливий, турист не буде розчарований, опинившись в арабській казці, адже повне занурення в традиції і побут марокканців гарантовано!
    Оранжево-червоний Фес

    Кажуть, що Фес з'явився завдяки одному святому, збройного звичайної мотикою. Жив на світі святий Мулай-Ідріс. І піднесли йому якось в дар мотику, прикрашену золотою в'яззю. Якщо є мотика, потрібно з нею щось робити. Святий обвів нею кордону майбутнього міста-фортеці, який в майбутньому став однією з найблискучіших арабських столиць. Їм правили нащадки Мулай-Ідріса. Фес - спочатку скромний містечко з тісними вуличками, сплетеними в заплутаний клубок навколо просторій площі, - раптово перетворився на центр найсильнішої імперії.

    Затишні куточки, загадкові провулки, що ведуть у нікуди, старовинні палаци, гідні падишахів, немов зійшли з давніх гравюр, руку до яких доклав вправний майстер XII-XIII століть. Фес переносить мандрівників, як на машині часу, на багато століть тому. Старе місто складається з 9500 вулиць, які не мають назв і нанесені на карту досить умовно. Якщо ви завжди мріяли заблукати в старовинному арабському місті і відчути себе героєм Андрія Миронова з «Діамантової руки», то вам потрібно приїхати в Фес і відправитися гуляти в будь-яку сторону від площі. Ви, звичайно, знайдеться, але нескоро.

    Фото достопримечательностей Марокко: Фес в золотых красках солнца
    Фес в золотих барвах сонця     Подивитися інші фото до статті

    Як же орієнтуються в місті? Весь історичний квартал Феса, який вважається найдавнішим в Марокко, розбитий на райони. Вони називаються за професіями людей, які там жили. У Фесі є район кожевенника, гончарів і так далі. Щоб це місто і всі його скарби дійшли до нас в оригінальному, незайманому вигляді, були залучені іноземні фахівці і колосальні кошти.

    У Фесі розташоване 800 мечетей, але туристам можна порадити подивитися мечеть Карауїн, в якій зараз розташовується мусульманський університет. Місцеві екскурсоводи вважають, що це саме величезна релігійна споруда в цій частині африканського континенту. На площі біля мечеті поміщаються приблизно 22 тисячі чоловік, а це майже весь середньовічне місто. Нічого дивного, що і Фес будувався навколо неї.

    Фото достопримечательностей Марокко: Главная мечеть Феса, Карауин
    Головна мечеть Феса, Карауїн     Подивитися інші фото до статті

    Кам'яні громадські будинки, серед яких були лазні і середньовічні готелі, щільно тіснилися навколо мечеті, заповнюючи весь вільний простір, так що прості городяни не мали ніякої можливості побудувати своє житло поруч зі святим місцем. Але в хитросплетіннях вулиць старого міста недоторканими залишалися шляхи, що з'єднують мечеть з головними воротами Феса.

    Фото достопримечательностей Марокко: Фес. Ворота в старый город
    Фес. Ворота в старе місто     Подивитися інші фото до статті

    Прогулюючись по місту, не забудьте зазирнути в квартал Завія, де розташований мавзолей Мулай-Ідріса - того святого, який і заснував Фес. У стіні мавзолею є дошка з отвором, куди потрібно просунути руку, завойовуючи прихильність святого, спілкуючись з його душею або просто висловлюючи йому вдячність за такий розкішний місто.

    Ще однією значущою пам'яткою міста вважається медресе Бу Інанія, яке датується 1357 роком. Ця будівля залишить незабутні враження: його стіни декоровані мармуром, сходи оброблена оніксом, а купол прикрашений дерев'яним різьбленням.
    Піратський місто Рабат

    Рабат є офіційною столицею Марокко. Він трохи менш популярний у туристів, ніж «розкручені» Фес або Марракеш, але при цьому настільки ж цікавий. Рабат створювався як столиця. Саме тому тут дивуєшся імперським розмахом будівництва різних важливих об'єктів, наприклад, мечеті, яка повинна була бути найбільшою з усіх наявних на Землі. Її руїни досі прикрашають Рабат, а екскурсоводи охоче розповідають про 360 колонах, від яких залишилися лише уламки, і про мінареті висотою 44 метри.

    Фото достопримечательностей Марокко: Рабат. Остатки самой большой мечети на Земле
    Рабат. Залишки найбільшої мечеті на Землі     Подивитися інші фото до статті

    Ще одна визначна пам'ятка - фортеця Касба Удайя - була створена як оплот ісламського світу, бо Рабат повинен був стати містом майбутніх завойовників, борців з невірними. Саме з Рабату були відправлені перші кораблі до Іспанії: араби почали свій наступ, яке закінчилося невдачею. Проте жителі Марокко жорстоко помстилися за поразку: вони перетворили свою чудову столицю в таємний притулок піратів, які цькували армії європейський монархів аж до середини XIX століття.
    У наші дні фортеця Касба Удайя не виглядає настільки жахливо, може бути, тому, що її завсідниками стали цікаві туристи, які особливо полюбили затишний апельсиновий садок, де раніше відпочивали владики від трудів праведних.

    Фото достопримечательностей Марокко: Рабат, достопримечательности
    Рабат, пам'ятки     Подивитися інші фото до статті

    Тисяча мінаретів Мекнеса

    Блискучий Мекнес завжди був оазисом спокою і млості. Здавалося, він навіть створювався як місце для царственого нічогонероблення, ліні і безтурботного споглядання навколишнього середовища. Кожне його будівля, укладену в кільце кріпосної стіни завдовжки 40 км, виливає блаженство і обіцяє всі скарби світу. Упевнитися в цьому можна, опинившись в Мекнесе. Туристи бродять там, як тіні, боячись порушити дивовижну атмосферу міста. Вони гуляють по розкішним міським садам, вдивляються в гладь міського водойми Агдаль і зупиняються в потрясінні на галасливій площі Ель-Гедім, яка здається тут такий же недоречною, як і уподобали її провісники долі, заклинателі змій, акробати, глотателі шпаг і фокусники.

    Фото достопримечательностей Марокко: Мекнес — врата в медину
    Мекнес - врата в медіну     Подивитися інші фото до статті

    Мекнес часто називають африканським Версалем або містом тисячі мінаретів. Його розквіт припадає на середину XVII століття, коли султан Мулай Ісмаїл зайнявся його благоустроєм. Тоді ж був споруджений розкішний королівський палац - улюблена резиденція арабських монархів, та розпочато будівництво численних мечетей. Спорудою займалися раби, справно поставляються піратами. Серед них було багато християн, які містилися у в'язниці на околиці міста.

    Фото достопримечательностей Марокко: Мекнес, площадь Эль-Гедим
    Мекнес, площа Ель-Гедім     Подивитися інші фото до статті

    Слава Мекнеса згасла при онука Мулай Ісмаїла, якому більше подобався Марракеш. Найзнаменитішими пам'ятками Мекнеса вважаються кріпосні стіни з дев'ятьма, багато інкрустованими в'їзними воротами і стайні при них, королівський палац Ель МАКЗ, сади Лахбуль, де функціонує зоопарк і численні мечеті, куди, втім, доступ невірним заборонений.
    Справжня арабська екзотика - Марракеш

    В Марракеш, легендарне місто, якому майже тисяча років, хочуть потрапити всі, хто мріє побачити справжнє обличчя Марокко. Місто знаходиться в центрі держави, в горах. Цікавий мандрівник знайде в цій туристичній столиці Марокко безліч споруд, які бачили велич чотирьох правлячих династій. Це і одна з найкрасивіших мечетей світу - Кутубія, яку видно з кожної вулички Марракеша. Її мінарет вінчають чотири золоті кулі, їх подарувала одна з дружин султана Якуба аль-Мансура. Вона не дотримувалася священного посту в місяць Рамадан, тому була змушена замолити цей гріх, піднісши мечеті золото. В давнину ходили чутки, що кулі утримуються на своєму місці за допомогою впливу планет. Насправді кулі зроблені не з золота, а з добре відполірованою міді і надійно закріплені. Але в середні віки багато людей вірили в цю легенду і йшли війною на Марокко, прагнучи заволодіти золотом.

    Фото достопримечательностей Марокко: Марракеш, врата в медину
    Марракеш, врата в медіну     Подивитися інші фото до статті

    Поряд з мечеттю розташований палац Бахія, який побудував візир султана для коханої дружини. Кажуть, кімнати у ньому створені так, щоб жодна з дружин і наложниць не могла здогадатися, яку з них відвідає цієї ночі їх пан. Поблизу знаходяться і розкішні усипальниці володарів Саадідов, які прикрашені дивовижним різьбленням по іспанському мармуру.
    А якщо мандрівник втомиться від нових вражень і жаркого сонця, то йому пряма дорога в найпопулярніше у туристів місце - сад Мажореля. Понад п'ятдесят років тому один француз вирішив зібрати в цьому земному раю всі рослини світу, які зміг би дістати. Там знаходиться дивовижна колекція кактусів, бамбука та інших екзотичних рослин.

    Фото достопримечательностей Марокко: Марракеш, торговцы на центральной площади
    Марракеш, торговці на центральній площі     Подивитися інші фото до статті

    Всі пам'ятки Марракеша можна оглянути за день, якщо взяти зелену кінну карету Калеш. Але, щоб побачити справжню арабську екзотику, слід відправитися в старе місто - медіну. Це таємничий лабіринт вузьких вуличок, де час завмирає, і турист потрапляє в середньовіччі. З тієї пори тут нічого не змінилося. Ремісники користуються тими ж інструментами, що і їх предки, а життя в гаремах все так же некваплива і розмірено, як і багато років тому.

    Фото достопримечательностей Марокко: Убранство одного из отелей в Марракеше
    Оздоблення одного з готелів в Марракеші     Подивитися інші фото до статті

    Марокко багатолика і незбагненно. У пошуках старовини, арабської екзотики, шуму східних ринків безліч туристів відправляються в подорож по імперським містах. Цілі у всіх різні, але в підсумку кожен приїжджий приходить до думки, що непогано було б розгадати загадку під назвою «Марокко». Однак це ще не вдалося нікому. Цю країну хочеться дізнаватися знову і знову, відкривати для себе її нові грані. А значить, вихід один: повернутися і знову зануритися в арабську казку.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org