Friday, April 3, 2015

Марціальні води - перший курорт Росії

    Різні причини спонукають мандрівників приїжджати в Марціальні води. Хтось хоче поправити здоров'я у відомому своїми залозистими мінеральними водами і лікувальними грязями санаторії. Активних туристів тягнуть в ці місця прекрасні лижні взимку, швидкі ріки влітку і верхові кінні прогулянки. А екскурсанти приїжджають в Маціальние води помилуватися на історичні місця, пов'язані з епохою Петра Великого.

    У будь-який час року поїздка в привабливе царство карельської природи буде такою, що запам'ятовується. Літо тут помірно тепле. Середня температура в липні +16 градусів. А зима не відрізняється сильними холодами. У січні, в середньому -12 -16 градусів.
    Як дістатися до Марциальних вод

    Це чудове місце знаходиться в самому центрі озерного і лісового царства - Карелії, в 54 км від її столиці, в Кондопожском районі. Від Петрозаводська до курорту веде хороша асфальтована дорога (шосе Р15). Можна скористатися рейсовим автобусом або приїхати на автобусі санаторію, який відправляється прямо від площі біля залізничного вокзалу Петрозаводська. До курорту також можна доїхати на машині самостійно або скористатися послугами таксі.

    Фото достопримечательностей Карелии: Зимняя сказка в Марциальных водах
    Зимова казка в Марциальних водах     Подивитися інші фото до статті

    У Петрозаводську багато туристичних фірм, що пропонують 4-5 годинні автобусні екскурсії в Марціальні води. У такі тури включені трансфер в обидві сторони, відвідування каплиці та музею, дегустація мінеральної води та пішохідна екскурсія по території санаторію.
    Санаторне лікування в Марциальних водах

    Санаторії «Марціальні води» і «Палаци» лікують різні хвороби. Гостей приймають у кількох корпусах цілий рік. Всі приїхали можуть скористатися водо- і грязелікарнями, різноманітними ваннами, кількома видами масажу і лікувальними душами. В санаторії є критий плавальний басейн і комфортабельна сауна, зал лікувальної фізкультури, тенісний корт та більярд.

    Фото достопримечательностей Карелии: На территории курорта
    На території курорту     Подивитися інші фото до статті

    Як і будь-якому професійному медичному закладі, на курорті є безліч лікувально-діагностичних кабінетів і послуг. Тут роблять ультразвукове дослідження, лазерну і фітотерапію, ЕКГ і функціональну діагностику.
    Лікування проводиться за санаторно-курортним картах і розраховано, зазвичай, від 12 до 21 дня. Гості знаходяться при повному пансіоні в одномісних і двомісних номерах.
    Лікувальні властивості мінеральної води

    Основна цінність місцевої води зумовлена високим вмістом у ній двовалентного заліза - від 17 до 95 мг на 1 л. Ще за часів Петра I мінеральна вода з тутешніх джерел отримала назву «марціальної» - на честь бога війни і заліза Марса. Залізисті води, якими славиться курорт, насамперед, застосовують для лікування захворювань органів травлення. Регулярне вживання води значно підвищує вироблення шлункового соку. А це особливо важливо для людей, що страждають хронічним гастритом.

    Місцева вода допомагає також хворим з проблемами жовчного міхура: дискинезиями жовчовивідних шляхів і холециститами. Пиття мінеральної води корисно для людей з хворими нирками, оскільки значно покращує функцію виділення і полегшує болі при сечокам'яній хворобі.

    Фото достопримечательностей Карелии: Табличка над лечебным источником
    Табличка над лікувальним джерелом     Подивитися інші фото до статті

    Вчені досліджували склад марціальної води і знайшли в ній різні мінерали. Тому воду курорту стали застосовувати для лікування захворювань серця і судин, при порушеннях обміну речовин і для допомоги хворим з наслідками радіаційного опромінення.

    Марціальні води прописують пацієнтам з низьким рівнем гемоглобіну. Часто одного курсового лікування досить, щоб рівень червоних кров'яних тілець повернувся до норми. Сьогодні залізисті води виходять на поверхню в чотирьох свердловинах, різної глибини. Хімічний склад води та її лікувальні властивості у всіх свердловинах різні.

    Фото достопримечательностей Карелии: Лыжные прогулки на территории курорта
    Лижні прогулянки на території курорту     Подивитися інші фото до статті

    Грязелікування на курорті

    Для лікування хворих застосовують метод обгортання і використовують сульфидно-мулові грязі з Габозера. Їх добувають в декількох кілометрах від санаторію. Цілюща грязь містить речовини, близькі до природних людських гормонів і вітамінів, а також кальцій, магній і залізо. Вона легко засвоюється, і завдяки високій вологості і слабкої мінералізації, не сушить шкіру.

    Габозерскіе бруду застосовують як спазмолітики, для знеболюючого, протизапального і розсмоктуючої ефекту. Грязелікування допомагає хворим підвищити адаптаційні можливості, і надає хороший, довгий за часом, оздоровчий ефект.
    Історія курорту

    Одного разу, в зимові місяці 1714 кріпака, жителя села виду Івана Рябоева відправили на Равболото, щоб контролювати перевезення на підводах залізної, як тоді говорили - болотної, руди. Він був нездоровий («тужив сердечною хворобою»). Після того, як Рябо випив води з місцевого джерела, здоров'я його якісно покращився. Селянин повідомив від цьому Циммерману, керуючому Кончезерского заводу з виплавки чавуну. Той, у свою чергу, «доповів згори» Віллімом Генніну, коменданту Олонецких гірських заводів.

    Петро I в цей час підписав указ про пошук цілющих вод на території Росії. Геннин відправив лист з інформацією про знайдені джерелах сподвижникові царя Федору Апраксину. Так майже через 3 роки, восени 1717, Петро доручив своєму особистому лікарю Лаврентію Блументрост поїхати і на місці дослідити джерела.

    Фото достопримечательностей Карелии: Зимний пейзаж в Марциальных водах
    Зимовий пейзаж в Марциальних водах     Подивитися інші фото до статті

    Медики визнали результати впливу води на хворих позитивними. І Петро наказав збудувати біля джерел перший палац з дерева. Віллімом Генніну був наданий прикрашений коштовностями портрет, із зображенням царя і 600 рублів. А Івана Рябоева нагородили трьома рублями, і він став вільним селянином.

    Перше курортне поселення в 1718 р назвали Палаци. Сам Петро приїжджав до Марціальні води 4 рази для відпочинку і лікування. Після його смерті курорт поступово запустів. У 30-х роках XX століття тут проживало всього 20-25 чоловік. Тільки в кінці 50-х років почалося здійснення проекту будівництва великого поселення для використання мінеральних джерел - друге народження здравниці. У 1964 році санаторій прийняв перших відпочивальників.
    Музей-заповідник «Марціальні води»

    Музейна експозиція була відкрита в кінці 40-х років XX століття і зараз як філія республіканського краєзнавчого музею включає кілька об'єктів: церква апостола Петра, будинок Гірничого відомства (де розташований сам музей) і два павільйони.
    Дерев'яна церква була побудована в 1721 р А освятили її роком пізніше на честь апостола Петра, і приписали до місцевого Кончезерскій заводу. Це єдиний пам'ятник архітектури в селищі, що дійшов до наших днів з часів Петра Великого.

    Фото достопримечательностей Карелии: Церковь Святого Петра на территории Марциальных вод
    Церква Святого Петра на території Марциальних вод     Подивитися інші фото до статті

    Місце церкви була вибрано між двома пагорбами, на помітному підвищенні. Будували храм за проектом і кресленнями самого царя Петра з бруса, імітуючи лютеранські церкви. Дерев'яний храм у формі хреста як зовні, так і всередині зберігся практично без змін. Тут можна побачити зроблені Петром I точені свічники.

    Двохярусний різьблений іконостас оповідає про перемогу Росії у Північній війні. Живопис, ікони та дерев'яні скульптури початку 18 століття прекрасно збереглися. Цікаво, що до наших днів без змін збереглися і оригінальні, що нагадують квіткові вази, печі, виконані з чавунного лиття.

    Музейна експозиція знаходиться в «Будинку доглядача» (інакше званого ще - будинком Гірського відомства). Його побудували в 1830 р поруч із цілющими джерелами. Це знання - єдине зі збережених будівель села Палаци, яке практично повністю знищили під час будівництва курорту в радянські роки (у середині XX століття). Музей невеликий, але дуже цікавий. Тут можна побачити справжні речі, що збереглися з колишніх палацових споруд. Є також продукція чавунних заводів з Олонца часів Північної війни.

    Фото достопримечательностей Карелии: Иконостас церкви апостола Петра
    Іконостас церкви апостола Петра     Подивитися інші фото до статті

    Цікавий невеликий павільйон, який побудували в 1858 р над джерелом лікувальної води. Його будівництво приурочили до урочистостей під час приїзду сюди царя Олександра II. Інший павільйон підноситься там, де вели залізорудну видобуток в роки, коли місцевість для курортних потреб вже не використовувалася.

    Цікаво побувати на курорті влітку, 12 липня, коли тут проводиться щорічне святкування «Петрова дня». У церкві в цей день проходить богослужіння, присвячене пам'яті святих Петра і Павла. А у мінеральних джерел організовують великий світське свято, де виступають професійні та аматорські хорові та театральні колективи.
    Музей-заповідник працює з вівторка по неділю (понеділок - вихідний день) з 10.00 до 17.00.
    Що ще подивитися біля Марциальних вод

    Курорт оточений старими карельськими лісами. Поруч знаходиться заказник карельської берези і соснові бори. По околицях санаторію добре здійснювати пішохідні, лижні та кінні прогулянки. На місцевих озерах відмінна риболовля.

    З Маріцальних вод організовують цікаві екскурсії до водоспаду Ківач, до мармурового кар'єру Рускеала, на острів Кижи, в Святотроїцький чоловічий монастир Олександра Свірського, в Важеозерскій чоловічий монастир і на місцеву пасіку.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org