Friday, April 3, 2015

7 місць, які необхідно відвідати в Кельні

    На заході Німеччини, в області Північний Рейн-Вестфалія, знаходиться місто Кельн, відомий в першу чергу своїм величним собором, в якому зберігаються мощі трьох волхвів, піднесених місту Фрідріхом I Барбароссой. Це грандіозна споруда, що не постраждале під час численних воєн, вважається одним з чудес Німеччини та відомо кожній освіченій людині. Проте в місті є ще кілька значущих пам'яток, які варто побачити. Для огляду Кельна краще відвести 2-3 дні.

    Заснований римлянами Кельн вважається одним із самих старовинних німецьких міст. Ще до приходу римлян тут, на берегах Рейну, розташовувалося німецьке поселення. Назва Кельна походить від слова «Колонія», як скорочено називали перші поселенці своє місто. З 50 року н. е., який вважається датою заснування Кельна, багато води витекло: місто кілька разів був зруйнований франками і норманами, але повставав практично з пороху і ставав ще кращим, ніж був до цього. Тривалий час Кельном управляли архієпископи, яким місто зобов'язане появою численних церков, у тому числі і головної визначної пам'ятки - Кельнського собору .

    Фото достопримечательностей Кёльна: Ночная панорама Кельна
    Нічна панорама Кельна     Подивитися інші фото до статті

    Місце першого: Кельнський собор

    Саме це готична споруда, немов спрямувалися до небес своїми двома вежами, зустрічає всіх туристів, що прибули в Кельн на поїзді. Кельнський кафедральний собор знаходиться поруч із залізничним вокзалом, тому не варто дивуватися, помітивши на лавочках під склепіннями сакрального будови людей, озброєних валізами і баулами і зосереджено жують бутерброди. Це традиційна тут картина, до якої всі звикли.

    Собор, будівництво якого проходило в період з 1248 по 1880 роки, тобто більше 6 століть, нині занесений до Списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Як тільки його будівництво закінчилося, собор тут же стали ремонтувати. Реконструкції не припиняються ні на хвилину, бо самі кельнци впевнені, що якщо собор буде залишений у спокої, то настане кінець світу. До речі, під час бомбардування Кельна в другу світову війну собор не постраждав. Цьому факту є два пояснення. Багато хто вважає, що льотчикам був необхідний орієнтир при обстрілі, тому вони не чіпали храм. За іншою думкою, Кельнський собор настільки красивий, що ніхто не посмів зруйнувати цей архітектурний шедевр.

    Фото достопримечательностей Кёльна: Кельнский кафедральный собор, вид сбоку
    Кельнський кафедральний собор, вид збоку     Подивитися інші фото до статті

    П'ятинефні храм довжиною 144 м справляє незабутнє враження своїми інтер'єрами. Тут знаходяться декілька дивних артефактів, які обов'язково потрібно побачити. Наприклад, золотий релікварій з мощами Трьох Волхвів. Саме для його зберігання і було побудовано цю споруду. Саркофаг, всипаний діамантами, датований кінцем XII - початком XIII століть.
    Серед інших скарбів собору варто відзначити статую святого Христофора, яка може вберегти тих, хто хоча б раз на неї подивиться, від раптової смерті, і розп'яття 975 року. На думку істориків, саме це розп'яття послужило зразком для створення подібних хрестів у наступні століття.

    До входу в Південну вежу собору зазвичай вибудовується велика черга з бажаючих піднятися на оглядовий майданчик, розташований на ній. Щоб побачити місто з висоти, потрібно подолати 500 сходинок.

    Фото достопримечательностей Кёльна: Кельнский собор внутри
    Кельнський собор всередині     Подивитися інші фото до статті

    Місце друге: Будинок одеколону 4711

    Мало хто знає, що німецький місто Кельн вважається батьківщиною одеколону. Це слово перекладається з французької як «вода з Кельна». Без законодавців моди - французів - тут теж не обійшлося. Коли в 1796 році війська Наполеона зайняли Кельн, в якусь світлу голову прийшла геніальна думка пронумерувати всі будинки в захопленому місті, щоб скласти план і добре орієнтуватися на незнайомій місцевості. Так, наполеонівський солдат накреслив на одному з будинків на вулиці Обенмарспфортен яскравою фарбою напис - «№4711». У цьому будинку проживав купець Мюленс, який тримав парфумерну крамницю, де і продавалася ароматна вода, нині відома як одеколон 4711. Засновником першої парфумерної фабрики в світі і винахідником аромату, який прославив Кельн на весь світ, вважається італійський аптекар Джованні-Марія Фаріна. Він відкрив рецепт виробництва одеколону в 1709 році.

    Фото достопримечательностей Кёльна: Дом одеколона в Кельне
    Будинок одеколону в Кельні     Подивитися інші фото до статті

    Зараз в будівлі, яка колись було позначено номером 4711, відкрито Будинок-музей однойменного одеколону. А в будь-якому сувенірному магазинчику міста можна купити на пам'ять про свою подорож флакончик знаменитої «кельнской води». До речі, секрет виробництва істинного одеколону з Кельна надійно зберігається нащадками Фаріни.
    Місце третє: Фонтан Хайнцельменнхен (Heinzelmannchen Fountain)

    Історичний центр Кельна досить компактний, тому в пошуках пам'яток ходити далеко не треба. Поруч з Кельнським собором на вулиці Ам Хоф знаходиться фонтан з невимовною назвою Хайнцельменнхен, який є уособленням місцевої легенди про помічників людини - працьовитих гномів. Вони виконували за кельнців всю домашню роботу, правда, прагнули зробити так, щоб їх ніхто не бачив. Така скритність тільки розпалювала цікавість у серці однієї кумасі, яка проживала в будівлі на набережній Франкенверт, де зараз працює розкішний ресторан. Одного разу невгамовна господиня розсипала на сходах, що ведуть у підвал, де працювали гноми, горох. Коли жінка стала спускатися вниз, щоб побачити маленьких помічників, ті кинулися врозтіч, але посковзнулися на горошинах і впали. Так в Кельні відбулося відразу кілька важливих подій: дамочка розглянула гномів, а ті образилися й вирішили покинути місто назавжди. Відтепер всі кельнци були змушені самостійно виконувати всю роботу по дому.

    Фото достопримечательностей Кёльна: Легендарный Кельнский фонтан с гномиками Хайнцельменнхен
    Легендарний Кельнський фонтан з гномиками Хайнцельменнхен     Подивитися інші фото до статті

    На честь цієї легенди був встановлений фонтан, який прикрашає скульптурна композиція, що зображає господиню і упалих гномів. Її виготовили два скульптора - Едмунд і Генріх Ранарди. Фонтан був відкритий до сторіччя поета А. Копіш, який виклав знамениту кельнську легенду у віршах.
    Місце четверте: Римсько-німецький музей

    Любителям музеїв теж буде чим зайнятися в Кельні. Один з найцікавіших виставкових залів знаходиться близько Кельнського собору. Це Римсько-німецький музей, поштовхом для створення якого послужив досить незвичайний випадок. Під час риття бомбосховища в роки другої світової війни місцеві жителі раптово виявили залишки давньоримської вілли, датованій III століттям н. е. Їх здивованим поглядам постав підлогу площею 70 м кв., Прикрашений чудово збереглася мозаїкою, на якій був зображений бог Діоніс.

    Після війни на місці старовинної вілли був побудований музей, експозиція якого налічує тисячі артефактів, знайдених під час археологічних розкопок. До речі, дуже багато екземплярів цієї колекції виставлені зовні музею. Це і залишки колон, і надгробні пам'ятники, і статуї. Саму мозаїку можна побачити крізь велике скло з боку Кельнського собору. З іншого боку Римсько-німецького музею є частина бруківки, яка була створена стародавніми римлянами.
    Місце п'ятий: Музей шоколаду

    Для ласунів і не тільки в Кельні працює Музей шоколаду, експозиція якого розповідає про історію появи в Європі і виробництва всіма улюблених ласощів з гірких какао-бобів. При музеї відтворено шоколадний магазин XIX століття, де в старовинних вітринах зберігаються цілком свіжі шоколадні вироби, виготовлені тут же - в шоколадному цеху. Він випускає 400 кг цукерок щодня. У вестибюлі Музею встановлений шоколадний фонтан, який працює безперервно. У його «води» можна опускати вафельки або горіхи і тут же поїдати все це пишність. Діти від такого диво-фонтана в захваті!

    Фото достопримечательностей Кёльна: Городская Ратуша в Кельне
    Міська Ратуша в Кельні     Подивитися інші фото до статті

    Місце шосте: Ратуша

    Ратуша була побудована в Кельні в 1135-1152 роках. Трохи пізніше до основної будівлі була додана висока вежа, яку зараз прикрашають 124 скульптури, що зображують героїв міських легенд, тому місцеву Ратушу можна розглядати нескінченно, знаходячи все нові й нові деталі. Особливо цікавим є зображення Платц-Ябекке, виконане з дерева. Цей герой розкриває рот і висовує язик при кожному ударі місцевих курантів.

    На жаль, оригінальна вежа була зруйнована під час бомбардувань другої світової війни, тому те, що ми бачимо зараз, це її ретельно відтворена копія. Однак не вся Ратуша постраждала під час війни. Майже незайманою виявилася невелика прибудова, звана Альтанкою Ратуші, яка була поставлена в 1569 році.

    Фото достопримечательностей Кёльна: Грандиозная церковь Грос-Санкт-Мартин ночью
    Грандіозна церква Грос-Санкт-Мартін вночі     Подивитися інші фото до статті

    На бруківці біля Ратуші каменями іншого кольору відзначені обриси єврейського гетто, а скляна піраміда оберігає від руйнівного впливу вологи та повітря залишки іудейської лазні - мікви. Цікаві туристи з подивом виявляють під пірамідою і колони давньоримського храму. Таке дивне сусідство лише доводить, що береги Рейну завжди були гостинні.
    Місце сьоме: церква Грос-Санкт-Мартін

    У Кельні розташовано 12 романських церков, побудованих в період з XI по XIII століття. Всі вони по-своєму цікаві, кожна має унікальні особливості, але найбільш цікавою вважається Грос-Санкт-Мартін. Католицька церква, назва якої в перекладі з німецької звучить як «Великий Святий Мартін» своїм головним фасадом виходить на набережну.

    Місцеві археологи припускають, що за часів давньоримської колонії на місці цього храму розташовувалися або арена для занять спортивними іграми, або святилище, присвячене римським богам. У II столітті н. е. тут побудували складські приміщення. Сама церква з'явилася як частина бенедиктинського абатства, заснованого в 953-965 роках. Правда, початкове будівля згоріла під час пожежі 1150, тому в 1172 році тут з'являється романський храм, будівництво якого тривало до 1220 року.

    Фото достопримечательностей Кёльна: Одна из лепнин на фонтане с гномами в Кельне
    Одна з ліпнини на фонтані з гномами в Кельні     Подивитися інші фото до статті

    Абатство, а також церква при ньому були знесені через їх катастрофічного стану в 1839 році, а вже через 4 роки місто вирішує відновити хоча б Великого Мартіна. Дуже великі руйнування ця церква отримала під час другої світової війни, але з часом була відтворена за старовинними кресленнями. У наш час в костьолі Святого Мартіна зберігаються частки мощей святої Бригіти і святого Себастьяна.

    Кельн прекрасний у будь-який час року, але найбільший наплив туристів це місто відчуває під час проведення знаменитого місцевого карнавалу, який починається 11 листопада в 11 годині 11 хвилин ранку з «Бабиного четверга» - символічного бунту жінок проти чоловіків. Карнавал проходить щорічно вже понад 200 років і вважається черговий пам'яткою Кельна.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org