Friday, April 3, 2015

Мамонтова печера - одна з найкрасивіших печер Криму

    Бажана мрія багатьох мандрівників - побувати в справжній печері. Але це досить небезпечно, адже для цього потрібні досвід, знання і спеціальне спелеологічне спорядження. Виявляється в Криму можна і без спеціальної підготовки побувати у справжній карстової порожнини з довгим красивою назвою Еміне-Баїр-Хосар (або Мамонтової). Мені пощастило це зробити на весняні канікули разом з дітьми.

    Як відкрили цю печеру

    Еміне-Баїр-Хосар або Мамонтова печера розташована на висоті трохи більше тисячі метрів над рівнем моря на безлісному плато Чатир-Даг, стародавньому карстовому гіганті, який височить з півночі від Алушти. Тут знаходиться територія Кримського природного заповідника.

    Це так звана вертикальна карстова печера. Відкрили її в 1927 році, але місцеві жителі знали про печеру набагато раніше. Перші спелеологи - дослідники печери спочатку виявили великий підземний зал, згодом названий Головним.

    Фото достопримечательностей Крыма и ЮБК: Мамонтовая пещера внутри живописно освещена
    Мамонтова печера всередині живописно висвітлена     Подивитися інші фото до статті

    Одним із знаменитих дослідників підземних пам'яток печери Еміне-Баїр-Хосар був Віктор Миколайович Дублянський (1930-2012), відомий вчений і спелеолог, автор бестселерів «Цікава спелеологія» і «Слідом за краплею води».

    Тюркське назва Еміне-Баїр-Хосар перекладається як «колодязь на схилі біля дуба». Мамонтова печера сягає глибини близько 120 м, а загальна протяжність її звивистих лабіринтів близько півтора км. На сьогоднішній день площа розвіданих спелеологами галерей перевищує 12 000 кв. м.
    Як дістатися і ціни

    Дістатися до Мамонтової печери можна кількома способами. Туди везуть на автобусах організовані екскурсії. Путівки на них можна купити в туристських агентствах міст Сімферополь, Ялта чи Алушта. Ціни на екскурсії для дорослих коливаються від 5 до 9 доларів (залежно від програми), а для дітей - в два рази дешевше.

    Від Сімферополя печера знаходиться в 20 км в південному напрямку. Від міста доїхати до печери можна на особистому транспорті або таксі (ціни від 30 до 100 доларів). Дорога веде по трасі на Ялту, і потім - поворот, і подальший підйом від села Мармурове проходить по грунтовій дорозі. Не всі машини можуть по ній легко проїхати, особливо в бездоріжжя.

    Від Сімферополя можна доїхати на тролейбусі, що йде в бік Ялти до Мармурового, Краснолесья або Перевального, а потім підніматися на плато до печери пішки - близько двох годин по стежці.
    Екскурсія по печері

    Для екскурсій туристів Мамонтову печеру почали спеціально обладнати тільки в середині 90-х років. Першим ділом, сильно розширили дванадцятиметровий похилий тунель. До цього спелеологи спускалися всередину, тільки з використанням спеціального мотузкового спорядження, по вертикальній шахті, глибиною 16 м.

    Фото достопримечательностей Крыма и ЮБК: Образовавшиеся за миллионы лет сталагнаты
    Утворилися за мільйони років сталагнати     Подивитися інші фото до статті

    Зараз маршрут по Еміне-Баїр-Хосар повністю обладнаний для туристичних екскурсій. Вирубані щаблі, обгороджені найбільш небезпечні і слизькі місця, проведено освітлення по екскурсійних доріжках і для підсвічування найкрасивіших натічних утворень. Маршрут по печері досить протяжний, близько 700 метрів, і розрахований на півторагодинну екскурсію. Прийшовши сюди, потрапляєш в казкове царство лабіринтів, кальцитових напливів, лазів і прекрасних залів з високими склепіннями. І всьому цьому підземному багатству більше 10 мільйонів років.

    Назва «Мамонтова» печера отримала не випадково. Палеонтологи знайшли тут кістки різних доісторичних тварин. На вході в печеру облаштований справжній палеонтологічний музей. Там можна подивитися на скелети доісторичних тварин, які знайшли тут свій останній притулок: мамонта, печерного ведмедя, бізона ...

    За палеонтологічними знахідками маршрут веде до Головного залу. Він вражає своєю грандіозністю. Стеля Головного залу височіє на 42 м, а сам він простягнувся майже на 120 м.

    Головний зал був першим підземним приміщенням, куди спустилися спелеологи в 1927 році. Це єдине приміщення печери, звідки видно потрапляють всередину сонячні промені. Їхнє світло м'яко стелиться по замшілим стінок вертикальної шахти. Уздовж південної стіни Головного залу височіє натічний «завісу» з кальциту.

    З Головного залу по лівій підземній галереї можна потрапити в зал Дублянського. Тут туристів чекає дивовижний за красою сюрприз - каліцтва озеро, яке має два рівні, рідкісний пам'ятник природного ерозії.

    По правій галереї з Головного залу потрапляєш в так званий Тронний зал. Там погляду мандрівників постають два цікавих натічних освіти - «Шапка Мономаха» і «Кам'яна квітка». Вони красиво підсвічуються і прекрасно виходять на фотографіях і відео.

    Фото достопримечательностей Крыма и ЮБК: Туристическая тропа в Мамонтовой пещере
    Туристична стежка в Мамонтової печері     Подивитися інші фото до статті

    Всі три підземних «поверху» Еміне-Баїр-Хосар вражають уяву різнокольоровими сталактитами і Натічні печерної «скульптурою». Через п'ять років після відкриття печери для туристів був обладнаний новий екскурсійний маршрут - по верхніх залах Мамонтової печери. Тут можна помилуватися на гарне печерне озеро з дивовижною чистою водою.

    У Залі ідолів екскурсантів чекають десятки великих і маленьких сталагмітів, за формами нагадують стародавні божества. Тіні від них колишуться по стінах залу, роблячи його казковим і таємничим. Зал ідолів з'єднаний з Залом Дублянського штучним 28 метровим тунелем, з дуже красивими натічними стінами. Його пробили спеціально для туристів у 2003 році.

    Останній зал в екскурсійній програмі називається Кечкемет. Він дуже великий за розмірами, а форми кальцитових напливів в ньому вражають уяву своєю різноманітністю.

    Фото достопримечательностей Крыма и ЮБК: Красота и величественность пещеры Эмине-баир-хосар
    Краса і величність печери Еміне-Баїр-Хосар     Подивитися інші фото до статті

    У Еміне-Баїр-Хосар є і заповідна, нижня частина - підземна галерея, куди нікого не пускають. У 2000 році в її залах чеськими операторами був знятий унікальний фільм про багатства підземного світу плато Чатир-Даг. І печера була визнана однією з найкрасивіших в Європі
    Поради з безпеки

    Мамонтова печера - досить глибока карстова порожнина. Тут завжди прохолодно, і температура тримається близько + 7-9 градусів в будь-який час року, навіть влітку. Тому для відвідування печери потрібна теплий одяг. Теплі куртки туристи можуть взяти напрокат перед початком екскурсії. Ціна прокату - 0,1-0,3 долара (залежно від розміру).
    Взутися для екскурсії краще в спортивне взуття (кросівки) на м'якій, неслизькою підошві. Під час екскурсії потрібно слідувати строго по екскурсійному маршруту. Він обладнаний доріжками і ступенями, безпечними Периллил і загородками.

    Фото достопримечательностей Крыма и ЮБК: Пещерное озеро
    Печерне озеро     Подивитися інші фото до статті

    Хоч печера і освітлена штучним світлом, з собою рекомендується мати електричний ліхтарик. При фотографуванні і зйомці відео потрібно враховувати, що освітлення в печері все ж слабкіше денного світла.

    При печері обладнаний туристичний притулок: дерев'яний будиночок з електричним опаленням, освітленням і умивальниками. Туалет знаходиться на вулиці. На притулку можна переночувати (10 доларів на добу). Але слід враховувати, що він невеликий за розмірами - усього 4 двомісні кімнати.

    Відвідування Еміне-Баїр-Хосар запам'ятається надовго. Це унікальний пам'ятник природи, а екскурсії по тему продумані і пізнавальними і подарують багато позитивних емоцій. Якщо Вам сподобалося, можна відвідати й іншу печеру на плато Чатир-Даг - Мармурову. Вона входить до п'ятірки найкрасивіших на планеті печер і знаходиться всього в 900 м від Еміне-Баїр-Хосар.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org