Friday, April 3, 2015

Бельгія: як загубитися в середньовіччі знайтися в сучасності

    «Єдине, чого бельгійці ... не в силах знести, так це коли їх запитують, чи не французи чи вони» (Ентоні Мейсон, «Ці дивні бельгійці»). Втрамбовуючи валізи в бельгійське королівство, ми розшукали на мапі чотири її головних особи - Брюссель, Антверпен, Брюгге, Гент. У кожного - своя казка, кожен - особлива пам'ятка. Побачити її - зібрати мозаїку незвичайною землі.

    Антверпен - місто мужика Брабо

    Розглядати пам'ятки Бельгії почали з Антверпена, десантуватися з автобуса, в 5:00 ранку. Місто ще спало. У маленькій забігайлівці попросив чай («tea»). Барменша розкусила мій англійська не відразу. «Туборг?», - Сонно перепитала вона, яка звикла до пивним пристрастям своїх клієнтів. Так символічно стартувало знайомство з Бельгією. Тоді ми ще не відали, що пиво в бельгійських краях - національне хобі, виробляють 900 його варіантів! У СРСР, пам'ятається, було два пива: «пиво є» і «пиво ні».

    Фото достопримечательностей Бельгии: Площадь Гроте Маркт в Антверпене
    Площа Гроті Маркт в Антверпені     Подивитися інші фото до статті

    Швидко помітили підноситься над містом вежу. Де б ви не знаходилися в Антверпені, ви її побачите. Вежа - середньовічна, 123-метрова й належить собору Антверпенської Богоматері - покровительки міста. Храм ХIV-ХVI століть приголомшливо красивий - і фасад, і вівтар, і чотири полотна самого Пітера Рубенса, які, на жаль, не можна фотографувати.
    Рубенса в Антверпені бачили всюди - в церквах, в музеях, в пам'ятнику. Будинок, в якому він жив, перетворений на музей, атакований численними шанувальниками. Цінних експонатів тут, правда, трохи; більшість з них розбіглося по кращих музеях світу. Проте, як каже одна моя знайома фанатка Рубенса, «якщо ви були в Антверпені і не зайшли в Музей Рубенса, то або ви були проїздом, або мистецтво для вас - проїзд». Довелося зайти. Особливо вразив автопортрет майстра. Якось інакше собі його уявляв.

    Фото достопримечательностей Бельгии: Собор Антверпенской Богоматери
    Собор Антверпенської Богоматері     Подивитися інші фото до статті

    Не пройшли повз головній площі - Гроті Маркт. На ній століттями торгували, стратили і милували. Ратуша ХVI століття, прикрашена статуями, геральдикою і фресками, виглядає як ошатно одягнена жінка. Шкода, не завжди вона доступна для туристів. А посередині площі стоїть мужик з чиєюсь відрубаною рукою. Фонтан-статуя. Почали гадати: хто це? Вдалися до допомоги місцевого населення. Дівчина в рваних колготках (тут це норма) розповіла нам чудову легенду. Чоловіка звуть Сільвіус Брабо, він врятував місто від шкідливого велетня, який жив в замку на березі місцевої річки Шельда і стягував непомірну данину з пропливають кораблів. Майже, як наша митниця. Хто не хотів платити - позбавлялися рук. Одного разу в ці краї занесло римського воїна Брабо. Данина давати він відмовився, відрубав лиходієві руку і викинув у річку. Так від слів «ант» (рука) і «верп» (кидати) народилося ім'я міста.

    Фото достопримечательностей Бельгии: Статуя римского воина Брабо в Антверпене
    Статуя римського воїна Брабо в Антверпені     Подивитися інші фото до статті

    Їхали з Антверпена на поїзді з Центрального вокзалу. Дуже колоритне будівлю. Якби не снують туди-сюди поїзди, вирішив би, що це палац. До речі, поїзди зручні для «бельгійського» подорожі. Вони комфортні і ходять, як швейцарський годинник. Та й відстані між містами невеликі. Для поїздки з Антверпена до Брюсселя достатньо 40 хвилин.
    Брюссель зі смаком шоколаду

    По столиці ЄС бродили з плиткою бельгійського шоколаду. Місцеві аптекарі в ХIХ столітті так хімічили над засобами від кашлю, що «докашлялісь» до винаходу гіркого шоколаду. А пізніше і до знаменитого «праліне». Сьогодні слава марок «Neuhaus», «Godiva» та ін. Гримить по планеті. Роблять їх з добірних какао-бобів, часто вручну, а тонкощі виробництва «се велика таємниця».

    Навіть, якби весь Брюссель складався з однієї тільки площі Грант Плас, він все одно був би обов'язковий для відвідування. У прекрасній Ратуші ХV століття досі засідає муніципалітет, проникнути всередину можна тільки по вівторках-середах, з екскурсією. Інтер'єр залів виявився дуже елегантним - картини, скульптури. Тільки туристів багато - шедеври затуляють. На Ратушу «дивиться» Будинок короля. Побудований в ХIII столітті, потім кілька століть перебудовувався. Ніколи жоден король в ньому не проживав, а назва - лише гримаса історії. Сьогодні тут Музей міста. Минуло перед нами брюссельське минуле, особливо запам'ятався макет з видом міста в ХIII ст. Органічно доповнюють картину площі розкішні будинки професійних гільдій родом з ХVII століття. Вечорами, щедро освітлена підсвічуванням, Грант Плас особливо чарівна. Літній брюсселец, що показав нам дорогу, сказав, що краше їх площі в світі немає. Мабуть, я з ним погоджуся.

    Фото достопримечательностей Бельгии: Площадь Гранд Плас в Брюсселе
    Площа Гранд Пляс в Брюсселі     Подивитися інші фото до статті

    Біля Грант Плас знаходиться легендарний «Пісяючий хлопчик» . За легендою таким нехитрим способом він загасив під час війни запалений ворогами гніт і врятував місто від пожежі. Ми «хлопчика» мало не «прогавили». Сам він маленький, розміром з немовляти. Зате вічно навколишнє його натовп туристів - велика. По натовпу його і визнали. До речі, наряди він змінює по кілька разів на тиждень і це барвиста церемонія. «Сфоткати» в обнімку з «хлопчиком» важко: в кадрі постійно хтось маячить.

    По карті набрели на грандіозний Королівський палац. Але ... він був закритий для відвідування. Довелося милуватися його сяючими кришталевими люстрами тільки на фотографіях путівника. Зате побували у величному Соборі Св. Михайла, побудованому в ХIII-ХVI ст. в поєднанні різних стилів. Вразив і чудовий внутрішній ансамбль храму: розкішний вівтар, статуї апостолів, вікна з дуже яскравими вітражами.

    Фото достопримечательностей Бельгии: Собор Св. Михаила в Брюсселе
    Собор Св. Михайла в Брюсселі     Подивитися інші фото до статті

    Якщо сісти на трамвай № 81, а вийти на кінцевій «Хейсель», то перед вами буде конструкція в 102 метра - «Атоміум». Це модель молекули заліза, збільшена в мільярди разів і символічна для столиці вже не менше брюссельської капусти. У верхньому кулі - оглядова площадка і Брюссель, як на долоні. А по сусідству з «молекулою» - кумедний парк «Міні-Європа», що перетворив популярні європейські будівлі в мініатюри.
    У Брюгге біг часу скасували

    Приїхати в Брюгге - це перенестися в середні віки. Метушливий ХХI століття цю територію минулих епох, схоже, не зачіпає. У середньовіччі місто процвітало, в ХIV-XV ст. був найбагатшим торговельним центром Північної Європи. Але кон'юнктура - дама мінлива - змінила і на 400 років Брюгге немов заснув. Пробудився в кінці ХІХ століття і став музеєм під відкритим небом.
    Ми зустріли милі будиночки, побудовані ще в ХV столітті, чарівні башточки і шпилі. Мальовничі канали навіяли спогади про Венеції. А вітряні фламандські млини немов зійшли з картин Яна Брейгеля старшого. Але, дослідивши міський центр не гірше бельгійського детектива Еркюля Пуаро, не знайшли жодної типової багатоповерхівки. Машин мало, зате крокують карети по бруківках. Сучасна вулична скульптура не надихнула ... не вписується в міські пейзажі.

    Фото достопримечательностей Бельгии: Вид на Брюгге с канала
    Вид на Брюгге з каналу     Подивитися інші фото до статті

    У центрі забрели на Ринкову площу. Ви дивилися фільм «Залягти на дно в Брюгге»? Саме тут гуляли герої Глисона і Фаррелла. По 366 ступеням ми підійнялися на дозорну вежу Белфорт. Її куранти з мелодійним передзвоном дзвонів колись скликали городян на всенародні збори. З оглядового майданчика відкрилася чудова панорама міста. По сусідству ринок, що працює ще з середньовіччя.

    На прекрасною, як бельгійські гобелени, площі Бург вразила пишність архітектурних форм і змішання стилів. Порадував очей вишуканий фасад ратуші ХV століття, шалено красива архітектура Базиліки Святої Крові Христової. У церкві Богоматері, що будувалася майже 200 років в XII-XIV ст., Поспішили до «Мадонні з немовлям» Мікеланджело. Особливо дивний місто ввечері та вночі.

    Фото достопримечательностей Бельгии: Площадь Бург в Брюгге
    Площа Бург в Брюгге     Подивитися інші фото до статті

    Гент з човна

    Гент цікавий не менше, ніж Брюгге. Сьогодні це невелике затишне містечко, але в XIII-XV ст. був другим у Західної Європи за розмірами. Після Парижа. Стверджують, що Гент найкраще відчуєш ... в човні. Ми вирішили перевірити і вирушили в незвичайну прогулянку по міських каналах. Не пошкодували. Пропливали біля відбивали у воді старовинних будинків і отримали море вражень.

    Як і Брюгге, і Антверпен, Гент ідеальний і для променаду. Центр без авто, вулиці рясніють клумбами, в повітрі аромат вафель і на кожному кроці, немов з капелюха фокусника, з'являлися цікаві пам'ятники. Особливо вразив Собор Св. Бавона своїм знаменитим Гентським вівтарем ХV століття - твором братів ван Ейків.

    Фото достопримечательностей Бельгии: Собор Святого Бавона в Генте
    Собор Святого Бавона в Генті     Подивитися інші фото до статті

    На вузьких вуличках старовинного району Патерсхол, задивившись на симпатичні цегляні будиночки, трошки заблукали. Якщо і ви тут заблукаєте, місцеві жителі охоче прийдуть на допомогу. Якщо не будете лаяти бельгійського короля або плутати бельгійців з французами.

    З середньовічного замку Гравенстен, здається, ось-ось вийдуть якісь ... мушкетери від Дюма. Спочатку тут знаходилася резиденція графів Фландрії, пізніше суд і в'язниця, а тепер - музей правосуддя з знаряддями катувань і камерами. Але туристів не катують. Перевірили.

    Фото достопримечательностей Бельгии: Замок Гравенстен в Генте
    Замок Гравенстен в Генті     Подивитися інші фото до статті

    Трохи статут, заглянули в кафешку. На вході пропустив вперед молоду жінку. Вона подякувала, але на обличчі відбилося здивування. Місцевим етикетом подібне не передбачено.

    Бельгію можна назвати країною для гурманів туристичної кухні. Допитливий турист схожий на розумну дитину: намагається осягнути неосяжне, переживає, якщо щось цікаве проходить мимо. Бельгія же своїми старовинними тихими вуличками і ляльковими будиночками схожа на улюблену іграшку дитини. З нею хочеться часто грати, а коли її довго не бачиш, то починаєш по ній нудьгувати ...

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини themacmob.com telefon.com.ua theroyalemoney.ru www.textron-msk.ru timbercar.ru time-news.net telesam5.ru www.tktehno21.ru top-news-24.ru totalnabiologia.org